Hamilelik (Gebelik) döneminde kaloriden ziyade Protein, vitamin ve mineral ihtiyacını artmaktadır. Özellikle bebeğin sağlıklı ve fizyolojik olarak gelişebilmesi için protein büyük önem arz etmektedir.

 

Gebelikte Protein, Vitamin ve Mineral İhtiyacı Ne Kadar Olmalı? İncelemek İçin Tıklayın…

 

Kalori ihtiyacı normal geçen hamilelik evresinde, hamilelik öncesi döneme oranla %20 artış göstermektedir. Bu ihtiyacı iyi ayarlanmış 2000-3000 kalorilik bir diyet rahatlıkla karşılar. Aşırı kilolu olan bayanlar veya iştahı fazla olanlar bu diyete uyanıkken için kalori miktarını azaltmak durumunda kalabilirler.

Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusmalar sık görüldüğünden, vücutta klor kaybı oluştuğundan tuzlu yemesinde mahzur yoktur. Genel olarak az yağlı ızgara etler ve kuru gıdalar tavsiye edilmektedir.

Doğacak olan bebeğin vücut gelişimi için gereken ihtiyaçlar anne tarafından kolaylıkla karşılanmaktadır. Bu ihtiyacın kaynağı kandır. Hamile bir kadının enerji için extra bir gıdaya ihtiyacı bulunmamaktadır. Bu ihtiyacı stoktan karşılayabilir. Aşırı kalori alımı fazla kiloya neden olacaktır.

Hamile bir bayanın metabolizması artan enerji ihtiyacı karşısında belli bir seviyeden sonra kendini dengeler. Bu noktada fazla kalorili diyetlere ihtiyaç duyulmaz.

Vücutta ödem (şişlik) oluşuyorsa, tuzlu, yağlı ve baharatlı ürünlerden uzak durulmalıdır.

Araştırmacıların tavsiye ettiği diyet, günlük normal işlerini yapan 60 kg ağırlığındaki bir ev kadınının ihtiyacını karşılayacak kalori miktarına tekamül eder. Bu da 2300 ile 2500 kalorilik bir diyetin kafi olduğunu gösterir. Önemli olan kalorinin miktarından ziyade, kalitesi ve vasfıdır.

 

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İncelemek İçin Tıklayın…

 

Hamilelik sürecinde metabolizmada %20’lik bir artış yaşanmaktadır. Kalori ihtiyacı büyük oranda karbonhidratlardan karşılanır. Beslenme rejiminde günlük kalori ihtiyacının %25’lik kısmı yağlardan karşılanmalıdır. Alınacak yağ oranı doğum öncesi dönemden fazla olmamalıdır. Ancak vücutta eriyebilen doğal yağlar vitamin ihtiyacını karşıladığından kaliteli ve doğal yağ alımı yapılmalıdır. Miktar çok önemlidir. Aşırıya gidilmeli.

Anne adayları uygulanan diyete rağmen ayda 1 kg. dan fazla kilo alıyorsa, unlu mamülleri, şekeri ve yağ tüketimini kısıtlamalıdır.

Eğer ki aylık artışı 1 kg altında ise, menüye ilave gıdalar eklenmelidir. Gebelikte unlu mamüller, aşırı şekerli tatlılar, pilav ve makarna gibi yiyecekler tüketilmemeli.

Bebek Doğum Tarihi Nasıl Hesaplanır? Yazımızı Okumak İçin Tıklayın…