Sponsorlu Bağlantılar

Doğada kendiliğinden meydana gelen insanlar tarafından önlenmesi mümkün olmayan afetlere yıkıcı doğa olayları yada doğal afet denir. Yıkıcı doğa olayları adından da anlaşılacağı üzere can ve mal kayıplarına sebep olan olaylardır. Şiddetli yağan bir yağmurun sele dönüşmesi yıkıcı doğa olayına dönüşmesini gösterir. Yıkıcı doğa olayları; deprem, volkanik patlama, sel, heyelan, kasırga gibi doğa olaylarıdır. Yıkıcı doğa olaylarının oluşması iklim, coğrafik yapı, yer şekilleri ve insanlardan kaynaklı olabilmektedir. Yıkıcı doğa olaylarını ortadan kaldırmak mümkün değildir  ancak zararlarını en aza indirmek ve yıkıcı doğa olaylarından korunmak mümkündür.

Yıkıcı Doğa Olaylarından Korunma Yolları

Her doğa olayı kendi içerisinde ele alınmalıdır her birinin korunma yolları farklı olabilmektedir ancak ortak olan korunma yolu ise doğaya tahrip etmemek, ağaçları, ormanları yok etmemekten geçmektedir. Depremden korunmak için evler, iş yerleri fay hattı üzerine ve yakınına yapılmamalıdır, binalar sağlam şekilde inşa edilmelidir.

Volkanik patlama dan korunmak için yerleşim yerleri patlama riski olan volkanik dağlardan uzak yerlere kurulmalıdır.

Sel den korunmak için dere yataklarının yakınlarında evler, iş yerleri inşa edilmemelidir. Ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır.

Heyelandan korunmanın en başlıca yolu dik yamaçlara, heyelan olma ihtimali bulunan alanlara yerleşim yeri yapılmamasıdır, uyarıcı levhalar konulmalıdır ve heyelan olabilecek arazilere toprağın kaymasını engelleyici setler yapılmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar