Sponsorlu Bağlantılar

Renk körlüğü, mavi, yeşil ve kırmızı gibi renkleri görme ve tanımlamada basitçe sorun yaşanması olarak tanımlanabilir. Bir kişinin hiç renk göremediği ve tanımlayamadığı bazı nadir durumlar vardır. Bu sendromu olan bir kişi, renkleri gölgelerle ayırt etmekte zorlanır. Bu sendrom ayrıca renk görme sorunu veya renk görme eksikliği olarak da adlandırılır.

Renk körlüğü, 1798 yılında John Dalton adlı bir İngiliz kimyager tarafından keşfedildi. Keşif sırasında, renk körlüğünden de acı çekiyordu. Kendi deneyimlerine dayanan renk körlüğü hakkında ilk makalesini yazdı. Renk körlüğü, aynı zamanda, keşfi John Dalton adındaki Daltonizm olarak da adlandırılır.

Farklı renk körlüğü türleri

Tek Renkli : Bu sendrom iki veya üç koni pigmentinin(kırmızı, mavi ve yeşil) olmadığı veya hasar gördüğü zaman ortaya çıkar. Bu renk körlüğünde, hem renk hem de açıklık görüşü bir boyuta indirgenir. Bu, toplam renk körlüğüyle sonuçlanır.

Dikromasi : Bu sendrom koni pigmentlerinden sadece birinin (kırmızı, mavi ve yeşil) olmadığı veya hasar gördüğü zaman ortaya çıkar. Bu renk körlüğünde, sadece renk görüşü iki boyuta indirgenir. Bu kısmi renk körlüğü ile sonuçlanır.

 

Renk körlüğünün nedenleri

  • Sağlıklı insan gözü retinası ışığa duyarlı iki hücre içerir – çubuk hücreler ve koni hücreleri .
  • Çubuk hücreleri düşük ışık içindir ve koni hücreleri normal ve parlak ışık içindir.
  • Bu iki ışığa duyarlı hücre, işlevlerini yerine getirmediğinde renk körlüğü etkilenir.
  • Bir insanda renk görme sorununa neden olan birkaç faktör vardır. Faktörler şunlardır:
  • Beyin, göz veya sinir hücrelerinin hasar görmesine neden olur.
  • Genetik bozukluklar.
  • İlaçların yan etkileri.
  • Tütün ve alkol kullanımı.
  • Renk körlüğünün belirtileri
  • Renkleri ve renklerin parlaklığını görme sorunu.
  • Renk tonları arasındaki farkları belirleme sorunu.
  • Hızlı göz hareketi.
  • Parlak ışığa karşı duyarlılık.

Renk körlüğünün teşhisi

Bir hastada tanı ve renk görme eksikliğini ölçmek için belirli testler vardır. Doktorlar, Ishihara Plate Test’i kullanarak renk körlüğünü kolayca teşhis edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ishihara Levhası testi

Rutin renk görme taramasında en sık kullanılan bir test. Bu tüm göz kliniklerinde ve okullarda mevcuttur. İki veya daha fazla renk kullanılarak düzensiz renkli noktalar tarafından oluşturulan, toplam 38 plaka daire vardır. Bu tanı sırasında, hastalardan bir plaka üzerindeki sayıyı tanımlamaları istenir.

Tarama testi

Bu test temel olarak renk körlüğünün tipini ve ciddiyetini tespit etmek ve belirlemek için kullanılır.

Renk Körlüğü Tedavisi

Halen bu sendromun tedavisi yoktur. Fotoğraf çerçeveleri veya filtreler ve kontak lensli gözlükler, bazı renkler arasındaki boyutu iyileştirmek için bir dereceye kadar kullanılabilir. Renk körlüğünün semptomlarını iyileştirmek için düzgün dengelenmiş bir diyet takip edilebilir.

Renk körü sendromu olan hastalar günlük yaşamlarında birçok zorlukla karşılaşırlar. Taze sebze, meyve, çiçek seçimi, bakliyat ayırt etme, araba kullanma, kıyafet seçimi ve daha birçok konuda zorluklarla karşılaşabilirler. Kalıtsal renk körlüğünün en yaygın türü kırmızı ve yeşil renk körlüğüdür. Yapılan araştırmalara ve tıbbi kayıtlara göre, kırmızı ve yeşil renk körlüğü erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda mavi renk körlüğü görülür.

Sponsorlu Bağlantılar