Sponsorlu Bağlantılar

Kalsitonin hormonu ile birlikte kandaki kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenler. Kemikteki  kalsiyumların kana geçmesini sağlayarak kandaki kalsiyum miktarını artırır. Parathormon ayrıca böbreklerde süzülen kalsiyumların geri emilmesini ve fosfatın idrarla atılmasını sağlar. Besinlerle alınan kalsiyumların ince bağırsaktan emilimini artırır. Kalsiyum iyonları, kemik oluşumu, kas ve sinir sisteminin normal gelişimi için gereklidir. Kasların kasılmasında, sinir hücrelerinde uyartıların taşınmasında ve çeşitli aktif taşıma olayları ile kanın pıhtılaşmasında da kalsiyum iyonları kullanılır.

Parathormon eksikliğinde kemiklerde kalsiyum birikir ve kandaki kalsiyum iyonlarının miktarı azalır. Bu durumda tetani denilen hastalık ortaya çıkar. Tetanide kaslarda kasılma, titreme el ve ayak parmaklarında içe doğru bükülmeler görülür.

Parathormon normalden fazla salgılanırsa; kemiklerden kana kalsiyum geçişi hızlanarak kandaki kalsiyum oranı artar. Bu durumda kemikler zayıflar. Kaslar uyartılara çok yavaş cevap verir. Kandaki fazla kalsiyum böbreklerden geçerken fosfor iyonlarıyla birleşerek böbrek taşlarını oluşturur. Bu  hastalık kişilerde, kusma ve fazla idrar oluşumu olarak kendini gösterir.

Tiroksin Hormonu Nedir? Tiroksin Hormonu Özelliklerini Öğrenmek İçin Tıklayın.

Sponsorlu Bağlantılar