Sponsorlu Bağlantılar

Hipertimezi kısaca hayatında yaşadığı hiç bir şeyi unutmama hastalığı olarak adlandırılıyor. Beşiğinizin rengini, 7 yaşındayken yere düştüğünüzde kanayan kolunuzu, 3 ay önce çarşamba akşamı yediğiniz yemeği hatırlıyor musunuz? Hipertimezi hastaları bu detayların hepsini hatırlamak imkansız gibi görünse de hepsini hatırlıyor. Hipertimezi hastası olan kişiler önemsiz bile olsa bir çok şeyi en ince ayrıntısına kadar hatırlayabiliyor.

Hipertimezi tıpta son derece üstün otobiyografik bellek yada hipertimestik sendrom adı verilen, beyinde hafıza ile ilgili olan bölgenin diğer insanlardan daha büyük olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

 

Bu hastalık tıp dünyasında 9 yıldır bilinmeye başlamış bir hastalık. İlk olarak Jill Price adlı hasta üzerinde yapılan araştırma ile duyulmaya başlandı. Tarihlerin neredeyse hiç birini unutmayan bu kişilerden Dünya üzerinde sadece 20-30 kişi bulunuyor yani çok nadir görülen bir durum. Bazı hastalar geçmişle ilgili sorulan sorularda arama motoru devi Google’dan bile daha hızlı cevap verebiliyor.

 

Sponsorlu Bağlantılar

 Avantajları Ve Dezavantajları

Geçmişle ilgili her şeyi hatırlamak, süper güçlü bir zekaya sahip olmak, sayı ve tarihleri hiç unutmamak hatta tarihi olaylar ve derslerin hepsini hatırlamak sizi sınavlarda birinci yapabilir belki. Sevgilinizle ilk buluşmada hangi kafede kaç numaralı masada oturduğunuzu hesabın ne kadar geldiğini bile hatırlamak sizi romantik birisi gibi gösterebilir ancak hipertimezi hastaları dışarıdan göründüğü kadar da şanslı değiller.

 

Geçmişte yaşadıkları iyi, kötü, üzücü her şeyi hatırlamak bazen insanı mutsuz edebiliyor. Yada etraflarında bulunan insanların düşünceleri, hayatları onlardan çok farklı olduğu için kendilerini sürekli yalnız hissedebiliyorlar, bu durumda psikolojik sorunları beraberinde getirebiliyor. Zamanlarının büyük çoğunluğunu geçmişi düşünerek geçirmeleri dün ve bugünü ayırt etmelerini bazen zorlaştırabiliyor. Dikkat eksikliği, şizofreni, hiper aktivite bozukluğu gibi bazı hastalıklar hipertimezi olan kişilerde görülebilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Sponsorlu Bağlantılar