Sponsorlu Bağlantılar

Biliyor musun?

Hepatit B birçok kişi de semptom göstermez ve kişiler hasta olduğunun farkına bile varmaz.

Hepatit B Nedir?

Hepatit B karaciğere saldıran, halk arasında sarılık olarak bilinen ve karaciğer iltihabına ve hasarına neden olan bir virüstür.

Siroz adı verilen kalıcı karaciğer hasarı dahil olmak üzere ciddi hastalıklara neden olabilir. Aynı zamanda ölümcül olabilen karaciğer kanserinin ana nedenlerinden biridir.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B virüsü, enfekte bir kişinin kan veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu, kullanılmış bir iğne ile kazara veya kasıtlı bir batırma şeklinde olur.

Enfekte bir kişi tarafından ısırılan, diş fırçası, diş ipi veya ustura gibi kanlanabilecek eşyaları paylaşan ve hepatit B virüsü bulaşmış birisiyle korunmasız cinsel ilişkiye giren kişilere hepatit B bulaşabilir.

Hepatit B virüsü bulaşmış anneler doğum sırasında virüsü yenidoğan bebeklerine geçirebilirler.

Küçük çocuklara hepatit B virüsü bulaştığında, sıklıkla semptom görünmez, ancak çoğu yaşam boyu enfekte şekilde yaşar. Bu nedenle aşı vurularak genç yaşta korunma sağlamak çok önemlidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Hepatit B Aşı ve Tedavisi Nedir?

Hepatit B aşısı birçok ülkede 2, 4 ve 6. aylarda rutin aşılama ile bebeklere ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Genellikle difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve Haemophilus influenzae tip b ( DTaP-HB-IPV-Hib aşısı ) ile kombine bir aşı olarak verilir.

Hepatit B aşısı, aşılanmamış olan 12 yaş aralığındaki öğrencilere de verilebilir.

1980 yılında veya daha sonra doğmuş, hiç bir zaman hepatit B aşısı görmemiş veya yaşları için önerilen doz sayısını almamış kişiler de aşı vurdurmalı.

Aşı ayrıca, yüksek hepatit B enfeksiyonu riski taşıyan çocuklara ve yetişkinlere de verilir.

Ücretsiz hepatit B aşısı vurulmayan herkes eczanelerden satın alabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar