Cenin, fizyolojik gelişimini sağlayacak besinleri anne karnında temin eder. Bebeğin için sıkıntılı bir durum oluşabilmesi ancak annenin aç veya susuz kalması ile mümkündür. Yeterli beslenmeyen veya vitamin, kalori, protein, mineral ve su tüketmeyen anne adaylarının bebekleri gelişme geriliği gösterir.

 

Hamilelikte, Protein, Vitamin ve Mineral İhtiyacı Ne Kadar? Yazımızı İncelemek İçin Tıklayın…

 

Bebeğin organ gelişimi evresinde annenin yeterli miktarda vitamin ve protein alamaması ilerleyen süreçte geri dönülemez sorunlara neden olabilir. Araştırmacıların hayvan denekler üzerinde yaptığı incelemeler sonucu, vitamin almayan gebe hayvanlarda düşükler(abostus), yarık dudak oluşumu, böbrek hastalıkları(kseroftalmi), damak yarıkları ve uzuv eksiklikleri (el ve ayak vs.) meydana geldiği gözlemlenmiştir.

B1 Vitamini Eksikliğinde;

B1 Vitamini yeterli miktarda alınamazsa, bazı hamile kadınların düşük yaptığı belirlenmiştir. Dünyaya gelen bebeklerin ise ödemli, kısmı felçli doğduğu veya erken yaşlarda vefat ettiği görülmüştür.

D Vitamini Eksikliğinde;

D Vitamini alamayan veya yeterli miktarda beslenemeyen annelerden doğan bebeklerde raşitizm hastalığı görülmektedir.

E ve C Vitamini Eksikliğinde;

Genel olarak gıdalarda alınabilen E ve C vitaminleri büyük önem arz ediyor. E vitamini eksikliği halinde, düşük (abostus), C Vitamini Eksikliğinde ise skorbüt görülmektedir.

 

Hamilelikte Demir İhtiyacı Ne Kadar?

Hamilelik evresinde Demir İhtiyacı artmaktadır. Anne adayları müjdeli haberi aldıklarında kan testlerine tâbi tutulurlar. Olası bir demir eksikliğinde anemi(fakrüddem) hastalı belirmektedir.

Gebelerin günde 10 mg Demir alması gerekmektedir. Tüketilen besinlerin dışında 500 mg, son aylarda ise 1 Gr Kalsiyum almaları tavsiye edilmektedir. Cenin bu Kalsiyumu Diş ve Kemik teşekkülü için kullanmaktadır.

Bebek Kalsiyum ihtiyacını anne karnında alamazsa, annenin iskeletin den çeker. Bu durumda Gebelik Osteomalizisi gözlemlenir.

Hamilelikte Artan İhtiyaca Göre Ek Gıda Alımı

Gebelikte artan beden ihtiyacına göre anne adaylarının günlük menülerine ek olarak, yarım litre süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 1-2 bardak doğal meyve suyu veya meyve, 1 porsiyon et veya balık eklenmesi uygundur. Anneler sütü sevmedikleri durumlarda sütlaç ve muhallebi gibi süt ürünlerinden oluşan tatlılar yemeklerinde sakınca yoktur.

 

Hamilelikte Nasıl Beslenmeli? Yetersiz Beslenmenin Sonuçları Nelerdir?