Sponsorlu Bağlantılar

Gutasyon, su damlacıklarının çimen gibi bazı damarlı bitkilerin gözeneklerinden salınması işlemidir. Gutasyon genellikle atmosferden bitkilerin yüzeyine yoğunlaşan çiğ damlacıkları ile karıştırılır. Gutasyon sıvısı, çoğunlukla potasyum ve şekerler içeren çeşitli inorganik ve organik bileşikler içerir. Yaprak yüzeyinde kuruma üzerinde beyaz bir kabuk kalır.

Gutasyon Mekanizması

Toprağın yağmur suyuyla sulandırıldığı ve atmosferdeki nem oranının yüksek olduğu koşullar altında, bitkinin kök sistemi fazla suyu emer. Sonuç olarak, suyu yukarı doğru zorlayan köklerde hidrostatik basınç gelişir. Bu nedenle diğer çözünür hücre bileşenlerini içeren su, Epithem dokusunda mevcut olan ksilemden dışarıya itilir.

Sonuç olarak, suyla doldurulmuş stomalar kök basıncı tarafından zorlanır. Sıvı, stomanın direnç sağlamadığı gözeneklerden dışarı çıkarılır. Transfer hücreleri ayrıca, ksilem elementlerinden minerallerin geri kazanılmasına ve su ile birlikte salgılanmasına yardımcı olabilir.

Stoma kapalı olduğu için gece terleme gerçekleşmez. Toprak yüksek nem içeriğine sahip olduğunda, su köklere girer çünkü köklerin su potansiyeli topraktan daha azdır. Su bitkide birikir ve küçük bir kök basıncı oluşturur. Bu kök basıncı, suyu yaprak ucu, hidadotlar veya su bezleri yoluyla dışarı atmaya zorlar ve damlacıklar oluşturur. En çok transpirasyon baskılandığında ve bağıl nem gece boyunca maksimum olduğunda tortulaşma süreci görülür.

Sponsorlu Bağlantılar