M.Ö Mısırlılar  güneşin her gün belli vakitte doğup battığını farketmiş ve doğma, batma zamanlarını  tayin edebilmek için Güneş saatini icat etmişlerdir. Güneş saatinin çalışma prensibi güneşin gökyüzündeki hareketine dayanmaktadır. Dik bir çubuğa düşen gölgenin verdiği bilgi, zamanı yani saati göstermektedir. Bu çubuğa gölge çubuğu yada gnomon da denilmektedir.

Güneş saatini ilk Mısırlılar bulmuş olsa da geliştiren Yunanlılardır ve İslamiyetin gelişi ile Müslümanlarda namaz vakitlerini tayin etmek için güneş saatini kullanmışlar ve geliştirmişlerdir. Pek çok tarihi caminin duvarında güneş saatine rastlamak mümkündür. Dünyada en çok güneş saati bulunan şehir İstanbul’dur. Güneş saati bulunan bazı camiler ise şöyledir;

  • Süleymaniye camii
  • Fatih Camii
  • Sultan Ahmet camii
  • Büyük valide camii
  • Laleli camii

Güneş Saati Yapımı

Güneş saatini evde yapmak isterseniz güneşi rahatlıkla göreceğiniz bir yere çıkmalısınız. Teras yada balkonda güneşin dik açıyla geldiği bir noktaya koyacağınız beyaz bir kağıdın tam ortasına bir çubuk yada kürdanı oturtup, belli aralıklarla çubuğun kağıtta bıraktığı gölgeyi kağıt üzerinde işaretleyerek güneş saatinizi elde edebilirsiniz. En az yarım gün boyunca bu takibi yaparak doğru sonuca ulaşabilirsiniz.