Sponsorlu Bağlantılar

Elektrik hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz olmazsa olmaz enerji türlerinden birisidir. Aydınlatmanın yapılması, telefon, bilgisayar gibi aletlerin şarj edilmesi, buzdolabı-çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaların çalışabilmesi, iş yerleri, okul, hastane gibi kurumların tüm çalışmaları yine elektriğe bağlıdır.

Elektrik enerjisi nasıl üretilir?

Elektrik enerjisi üretilmesi için bir manyetik alana ihtiyaç vardır. Manyetik alan içerisinde iletken (bakır gibi) bir telin hareketi sonucu elektrik enerjisi üretilir. Elektrikler kesildiği zaman kullanılan elektrik jeneratörü ise elektrik akımı üreten bir makinadır.

Elektrik üretiminin sağlanabilmesi için bazı güç santrallerine ihtiyaç vardır. Bu güç santrallerini hidroelektrik, termik, rüzgâr, jeotermal ve nükleer santraller olarak sıralayabiliriz.

Hidroelektrik Santraller; Elektrik enerjisini suyun hareket enerjisi ile üreten santrallerdir. Barajlara kurulan sistemler ile suyun hareket enerjisi önce kinetik enerjiye ardından elektrik enerjisine çevrilir.

Termik Santraller; Fosil yakıtların yakılması ile elde edilen ısı enerjinin elektrik enerjisine dönüştüren santrallere termik santral denir. Fosil yakıtlar ; petrol, kömür, doğal gaz

Sponsorlu Bağlantılar

Rüzgar Santralleri; Kurulan rüzgar tribünleri sayesinde rüzgarın gücünden faydalanılarak elektrik enerjisi üretmek için kurulan santrallerdir.

Jeotermal Santraller; Sıcak su, su buharı ve bazı gazların enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan santrallerdir.

Nükleer Santraller; Yüksek radyoaktif enerjiye sahip bazı elementlerin parçalanması sonucu açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren santrallerdir.

Sponsorlu Bağlantılar