Bilimsel adı Leucojum aestivum olan göl soğanı ülkemizde bir kaç bölgede yetişmekte olup görüntüsü ve faydalarıyla değerli bir bitki türüdür. Ülkemizde Trakya bölgesinde ve Kuzey Anadolu Bölgesinde yetişmektedir.

 

Bitki yeşil gövdeli, yassı yapraklı ve beyaz tomurcukludur. Çiçekleri bitkinin uç kısmında bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliklerde nemli, bataklık ve sulak alanlarda yetişirler. Göl soğanı ekildikten 3 yıl sonra çiçek açmaya başlar ve ilkbahar aylarında ( mart, nisan, mayıs) aylarında çiçek açarlar. Çiçek açan bitki genellikle ilaç sektöründe kullanılmak üzere kesilir ve fabrikalara götürülür. Doğada kendiliğinden yetişen göl soğanının aynı zamanda yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Süs bitkisi olarak da çiçekçilerde görmek mümkündür. Samsun ve Beyşehir’ de üretimi yapılmaktadır.

Göl soğanı çiçeği çay olarak kullanılmaktadır. Kurutulmuş göl soğanı çiçeği diğer bitki çayları gibi demlenerek içilir. Adet düzensizliği ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği bilinse de en etkili olduğu hastalık Alzheimer hastalığıdır. Çiçekler ilaç sektöründe işlenip Alzheimer hastaları için ilaç haline gelmektedir ve bu hastalığın ilerlemesini durdurduğu gibi Alzeimer olma ve bunama gibi durumları da en aza indirmektedir. Ayrıca çocuk felci hastalığı ilaçlarında da göl soğanı bitkisi kullanılmaktadır.