Sponsorlu Bağlantılar

Çocuklar için eğlenceli gökkuşağı bilgilerimizi gözden geçirin ve gökkuşakları ile ilgili ilginç bilgilerin keyfini çıkarın.

Farklı gökkuşağı türleri, gökkuşağının oluşumu, gökkuşağında hangi renkleri görebileceğiniz ve daha birçok ilginç bilgiyi yazımızda görebilirsiniz. Şimdiye kadar gökkuşakları hakkında bilmek istediklerinizi öğrenerek eğlenin!

Gökkuşağı, gökyüzünde oluşan çok renkli bir yaydır. Işığın su damlacıklarında yansıma ve kırılması (bükme) ile ortaya çıkan ışık yelpazesine “Gökkuşağı” denir.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşakları, güneş ışığı ve yağmur suyunun çok özel bir şekilde birleşmesi ile oluşur. Güneş ışınları, yağmur damlası içine girerken gökkuşağında gördüğümüz renklere ayrılıyor. Günışığı aslında biz göremediğimiz farklı renklerden oluşur. Güneş ışınları Dünya’ya düştüğünde, ışık beyazdır. Ancak güneş ışını belirli bir açıda yağmur damlalarına çarptığında, gökkuşağını oluşturan farklı renkler birbirinden ayrılır, böylece onları gökkuşağı biçiminde görebiliriz.

Gökkuşağının her renginin açısı farklıdır. Çünkü renkler yağmur damlasına girdiklerinde farklı hızlarda yavaşlar. Işık, gelen açıya bağlı olarak tek bir renkte yağmur damlasından çıkar, bu nedenle her yağmur damlasından gelen tek bir renk görürüz. Birçok yağmur damlasından gelen farklı açılardaki ışık, gördüğümüz gökkuşağını, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit ve mor çizgiler halinde oluşturuyor.

Gökkuşağı Hakkında İlginç Bilgiler

  • Gökkuşağı aslında tam bir ışık çemberinden oluşur. Bununla birlikte, insanların çoğu yere düşen gökkuşağını izlediğinden yalnızca gökkuşağının yarı-dairesini veya yayını görür.
  • Gökkuşağı belirli bir mesafeye değil, bunun yerine bir kişiye her zaman hassas açıdan görünür. Yağmur damlacıkları güneşin ters yönde 42° olan ışığını yansıtır.
  • Gökkuşağı bir nesne değildir, yaklaşılamaz veya fiziksel olarak dokunulmaz.
  • Hiçbir zaman iki insan aynı gökkuşağını görmez, gözler farklı açılardan baktığından gökkuşağı değişik bölgelerde görülebilir. Birisi gökkuşağının altında duruyor gibi görebilirken, aynı açıdan bakan diğer kişi farklı bir gökkuşağını görecektir.
  • Gökkuşakları sadece yağmurda değil, aynı zamanda sis, sprey, su buharı ve çiy gibi havada su damlası olduğu zamanlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlarda geriden bakıldığında arkada parlayan ışıklar görebilirsiniz.
  • Isaac Newton, beyaz ışık ile oluşan görünür spektrumun 7 rengini tespit etmiştir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit ve menekşe renkleri bir gökkuşağında bulunur.
  • Çoğu görülen gökkuşağı “birincil gökkuşağı” olarak adlandırılır. Bu esnada oluşan kırmızı renk dış kenardan iç kenarındaki mor renge kadar görülebilir.
  • Birincil gökkuşağındaki ortam yay dışındaki gökyüzünden daha parlaktır. Bunun nedeni, bir gökkuşağı yapmak için gereken milyonlarca damlacığın küresel olması ve beyaz ışık yaratmak için çakışması gerçeğidir. Bununla birlikte, renkli diskler üst üste gelmez; böylece gökkuşağı yayını üreten renklerini belirgin şekilde gösterirler.
  • Çift Gökkuşağı: Birincil yayın dışında net olmayan ikinci bir yay görülebilir. Buna su damlacıklarının içinde iki kez yansıyan ışık neden olur. Bu çift yansımanın sonucu olarak, ikinci yayın renkleri dış kenarında menekşe ile, iç kenarında kırmızı renkle ters çevrilir.
  • Çok nadiren ışık, güneş doğrultusunda daha da sönümlü üçüncül veya dörtlü yansımalar üreten bir bir gökkuşağı 3 veya 4 kez yansıyabilir.
  • Ay Gökkuşağı: Ayın ışığı altında üretilen gece zamanlı gökkuşağındandır. Tüm renkler hafifçe olsa da, gözlerimiz bu ışıkları beyaz olarak görür.
  • Sis Gökkuşağı: Bulut ve sis damlacıklarıyla oluşur, neredeyse beyazdır ve çok soluk renkler görülebilir. Gökkuşağından daha geniştir.

Sponsorlu Bağlantılar