Günümüzde refah düzeyi ve alım gücünün artması ile yemeğe ulaşım kolaylaşmış, reklamlar ile de insanlar sürekli yemek yemeye teşvik ediliyor. Kanserden sonra en çok görülen hastalık haline gelen obezite bize nerede yanlış yapılıyor sorusunu sordurtmalı.

Alkol ve sigara bağımlılığını takip eden gıda bağımlılığı bir çok insanı farkında olmadan obeziteye doğru sürüklemektedir.Alkol ve sigara beyinde dopamin ve seratonin hormonlarını yükselterek geçici mutluluk hissi uyandırdığı için bağımlılık yapıyor ve gıda bağımlılığı da aynı şekilde beyinde dopamin ve seratonini artırarak mutluluk veriyor. Bağımlılığa sebep olan maddelerin başında şeker geliyor ve onu tuz ile yağ takip ediyor. Mutsuz bir haldeyken çikolata, cips yiyerek kendini mutlu hisseden insan sürekli bunlara yönelmekte ve bir süre sonra bir parça çikolata, bir paket cips yeterli olmamaktadır. Beyin daha fazla seratonin ve dopamin isteyerek bir kaç porsiyon yemeye itmektedir insanı.Bu noktada gıda bağımlılığı başlamaktadır. Özellikle depresyon, sinirlilik, üzüntü hallerinde bu gıdalara yöneliyor yada sürekli bu gıdaları yeme isteği duyuyorsanız , sürekli bir kilo artışınız varsa siz de gıda bağımlısı olabilirsiniz.

Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker,tuz ve yağ oranı yüksek yiyecekleri azaltmalı ,uzak durmalısınız.

Kilo artışınız çok fazlaysa bir diyetisyene başvurmalı ve size uygun bir diyet yapmalısınız.

Yemekleri yalnız değil arkadaş,aileniz ile birlikte yemeli, televizyon yada bilgisayar karşısında yemek yemekten kaçınmalısınız.