Binlerce yıl önce yaşamış bazı hayvanlar artık günümüzde yaşamamaktadır. Bir çok bitki türünün nesli tükenmiş ve artık o bitki türleri de günümüzde yoktur. Yüzlerce yıl önce yaşayan bitki ve hayvanları bizler göremesekte bundan yüzlerce yıl sonra bizim torunlarımızın torunları belki bugün yaşayan hayvan ve bitki türlerini görebilecek. İşte bunları mümkün kılan şey gen bankalarıdır.

Gen bankası nesli tehlikede olan hayvan ve bitkilerin genlerinin özel işlemler yardımı ile dondurularak saklandığı bankalara denir. Bir çok endemik türün genleri bu bankalar sayesinde korunmaktadır. Böylece ilerde bu türlerde meydana gelecek bir hastalık sonucu gen bankalarında saklanan genler yardımı ile hastalık tedavi edilebilecek. DNA kodları gen bankalarında dondurularak bir arşiv oluşturulur. Soğutularak biyolojik gelişimi durdurulan genler ihtiyaç duyulduğu zaman çözdürülerek kullanılır.

Gen bankalarında sadece bitki ve hayvan genleri saklanmamaktadır. Günümüzde sperm ve embriyolar da gen bankalarında saklanmaktadır. Dünya üzerinde özel bir çok gen bankası bulunmaktadır. Türkiye’de ise 2010 yılında bir gen bankası kurulmuştur ve burada bitki, hayvan, mantar genleri dondurularak saklanmaktadır.