Sponsorlu Bağlantılar

Faydalı Mikroorganizmalar

Mikroorganizmalar çıplak gözle görülemeyen küçük canlılardır. Dolayısıyla, mikroorganizmalar veya mikroskobik organizmalar olarak da bilinirler. Bu organizmalar tek hücreli veya çok hücreli olabilir. Tüm mikroorganizmalar arasında, bazıları zararlı ve hastalığa neden olan patojenlere sahipken, bazıları faydalı ve zararsızdır. Aşağıda daha yararlı mikroorganizma örnekleri ele alınmaktadır.

Mikroorganizmalar ekosistemin çok önemli bir parçasıdır. Aldığınız her nefeste milyonlarca mikroskobik organizma vardır. Bunun dışında, insan vücudu hem içinde hem de dışında bol miktarda mikrop barındırıyor. Ayrıca azot gibi minerallerin üretimi, oksijen gibi gazlar, karbondioksit, ölü ve çürüyen maddelerin doğada emilimi gibi durumlarda mikroorganizmalar büyük öneme sahiptir.

Gıda Endüstrisi ve İçecekler

Yiyecek hazırlama ve içecek üretiminde mikroorganizmaların rolü büyüktür. Ekmek, lor, şarap ve alkol vs. üretiminde kullanılır. Lactobacillus bakterileri lor oluşumundan sorumludur. Çoğalır ve sütü lor haline getirir. Diğer bir örnek, ticari olarak alkol ve şarap üretimi için kullanılan mayadır. Bu sürece fermantasyon denir. Maya, ekmek endüstrisinde ekmek ve kek üretiminde kullanılır.

Mikro Florası

Bakteriler sadece insan vücudunun dışında değil, vücudun içinde de yaşarlar. İnsan vücudunda bulunan bu toplam mikroorganizma koleksiyonuna Mikroflora adı verilir.

Bakteriler bağırsakta da bulunur ve bazı enzimleri serbest bırakarak sindirim sürecine yardımcı olurlar. Bakteriler insanla simbiyotik ilişki içinde yaşarlar. Mikrofloranın diğer rolleri, kanın pıhtılaşmasını sağlamada çok önemli olan K vitamini üretimidir. Ayrıca vücudun diğer ölümcül mikroplar tarafından istila edilmesini de önlerler.

İlaç Endüstrisi

Antibiyotikler tıp alanında önemli rol oynar. Tipik olarak antibiyotikler, zararlı bir mikroorganizmanın zayıflamış formundan elde edilir. Bu daha sonra vücuda enjekte edilir ve vücut bu organizmaların neden olduğu hastalıklarla savaşmayı öğrenir. Buna örnek olarak kabakulak ve kızamık sayılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Çevre

Çevrede, mikroorganizmaların iki hayati rolü vardır. Biri, diğerinin temizlediği toprak verimliliğini arttırır. Azotobacter, Rhizobium ve Clostridium bakterileri, atmosferik azotun daha sonra bitkiler tarafından kullanılan inorganik bileşiklere dönüştürülmesinde birincil rol oynayan azot-sabitleyici bakterilerin birkaç örneğidir. Bu işlem olmadan, atmosferde mevcut azotun büyük çoğunluğu kullanılamaz hale gelir.

Mikroorganizmalar da temizleyici olarak hareket eder. Sonunda bitkiler ve hayvanlar ölür ve vücutları çevrenin kullanabileceği besin kaynaklarına dönüştürülür.

Sponsorlu Bağlantılar