Dünya yaratıldığından bu yana birçok doğa olayı yaşamıştır. Volkanik patlamalar, tektonik depremler, Tsunami ve heyelanlar gibi birçok doğal afet yer yüzü tabakasının ve okyanusların sınırını belirlemiştir. Kara parçaları arasında en yüksek oluşum Dağlardır. Birçok insanın merak ettiği soru ise “Dünyanın En Yüksek Dağı Hangisidir?”

Birçok araştırmacının tez konusu olmuş ve birçok savcıya mezar olmuş dünyanın en yüksek dağı “Everest Dağıdır.” Oluşumu hakkında birçok yazı ve araştırma yapılmıştır. En çok gerçeğe yakın olan, Everest Dağı’nın 3 milyon yıl önce Hindistan ile Tibet topraklarının birbirlerine doğru kayması sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Ancak bazı araştırmacılar dağın 50 milyon yıldan daha uzun bir süre sonra oluşma ihtimali olduğunu da aktarmaktadır. Şu anda insanoğlunun elindeki teknolojiler ile ölçüm yapılarak elde edilen veriler bize, dağın zirvesinde yer alan Kaya’nın 500 milyon yıl önce okyanusta varolan bir Taş olduğunu göstermektedir. Uzun yıllar boyu oluşan doğal afetler Everest Dağı’nın yüksekliğinde değişimler yaşandığını göstermektedir. Depremler sonucu yüksekliği 1-2 cm azalan Everest Dağı iki senede 1 cm yükselmektedir. Son yıllarda yapılan ölçümlerde Everest’in 8.842 cm olduğu ortaya çıkmıştır. Yükseklik olarak sınırları zorlayan bu devasa dağın zirvesi, Dünyamızı koruyan ve dengesini sağlayan tabakalardan birisi olan troposfer tabakasını geçmektedir.

Günümüzde Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı’nı bilmeyen yoktur. Fakat Everest’in hangi ülke sınırları içinde olduğu birçok insan tarafından bilinmemektedir. Ülkemizdeki Ağrı Dağı iki şehir arasında yer alırken, Everest Dağı da aynı şekilde iki ülkeyi birbirinden ayırmaktadır. “Everest Dağı” Güney Asya’da yer alan Çin Halk Cumhuriyet’i ve Nepal arasında yer almaktadır. Filmlere konu olan Everest’in halk arasında Çin Halk Cumhuriyet’i sınırları içerisinde yer aldığı söylenmektedir. Belkide bu durumun oluşmasındaki en büyük etken Çin sınırında yer alan diğer yüksek dağlardır.