Rahmin içine benzer bir ortam sağlamak amacıyla suda doğum yaptırma tıp çevresinde yaygın olarak kullanılmasa da ebeler arasında daha fazla kabul görmektedir. Suda doğumda bebek, doğum stresinin ardından sıcak ve ıslak rahimden çıkınca kendini yine alışık olduğu sıcak ve ıslak bir ortamda bulmanın rahatlığını yaşar. Bebek doğar doğmaz sudan çıkarılıp annesinin kucağına yerleştirilir. Bebek havayla temas edinceye kadar nefes almayacağından herhangi bir boğulma tehlikesi yoktur. Su doğumları evde, doğum merkezlerinde veya bazı hastanelerde yapılabilmektedir. Çoğu kez anneyle birlikte eşi de küvete ya da portatif havuza girer ve arkasında oturup sarılarak destek olur.

Suda doğum imkanı olmayan kişilerin ise doğum öncesindeki sancıları sırasında bir küvete yada jakuziye otururlarsa suyun rahatlatma, ağrıyı azaltma etkilerini görmekle birlikte doğum sürecinin de hızlandığını göreceklerdir.

Düşük riskli gebelik grubundaki kadınların çoğu suda doğum yapabilirler ancak yüksek risk grubunda yer alan gebelerin suda doğumu tercih etmesi doğru değildir. Suda doğumu gerçekleştirmek için bir doktor, bir çocuk doktoru ve bir hemşireye ihtiyaç vardır.