Sponsorlu Bağlantılar

Çocukların zeka gelişimini etkileyen birçok sebep bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri, beslenme, eğitim ve çevresel faktörlerdir. Zeka gelişimi anne karnında başlar. Tüketilen kimyasal maddeler ve yetersiz beslenme bebekte zeka geriliğine neden olmaktadır. Peki doğum sonrası çocuklarda zeka gelişimi için yapılabilecek önemli şeyler nelerdir?

  1. İki Yaşını Doldurmamış Çocuklara Televizyon İzletilmemeli : Araştırmalar iki yaşından küçük olan çocukların televizyon izlemeleri halinde algı yetenekleri, odaklanma yetenekleri ve zeka gelişimlerinin olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir.
  2. Yenidoğan Bebekler Sürekli Anne Sütü İle Beslenmeli : Anne sütü ile beslenen bebeklerin okul çağına geldiklerinde, diğer çocuklara göre okuma-yazma ve matematik becerileri % 5 daha yüksek olmaktadır.
  3. Çocuk Müzik Enstrümanı Çalmayı Öğrenmeli : Herhangi bir enstrüman çalmayı öğrenen çocuğun, diğer çocuklara göre sözlü iletişim ve öğrenme kabiliyeti %15 daha gelişmiş olmaktadır.
  4. Evde En Az 500 – 1000 Adet Kitap Bulundurun : Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre, evinde en az 500 kitap bulunan çocukların liseden mezun olma ihtimalleri %36 atarken, üniversiteden mezun olma şansları %20 yükselmektedir.

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yollarını Öğrenmek İçin Tıklayın.

  1. Çocuğun İçgüdülerini Kontrol Etmesi Öğretilmeli : İç güdü kontrolünü sağlıklı şekilde sağlayabilen çocuklar, sınavlarda yaşıtlarından daha yüksek not alabilirler.
  2. Hamilelik Sürecinde Uyuşturucu Madde Kullanılmamalı : Bu dönemde uyarıcı madde kullanan annelerin bebeklerinde 5 kat fazla gelişim bozukluğu görülmektedir.
  3. Çocuklarda Obezite Sorunu : Bilim insanları aşırı kilo alan çocukların okuma testlerinde yaşıtlarına göre %11 daha başarısız olduklarını gözlemlemiştir.
  4. Çocuklar Spora Teşvik Edilmeli : Gelişme çağında egzersiz yapan çocukların liderlik becerileri % 100 artmaktadır.
  5. Okul Öncesi Eğitime Önem Verilmeli : Anaokuluna gönderilen çocukların liseden mezun olabilme şansları %55 artmaktadır.
  6. İlerleyen Yaşlarda Baba Olunmalı : Araştırmalara göre babası 20’li yaşlarda olan çocukların IQ seviyesi, 40’lı yaşlardan sonra baba olanların çocuklarına göre 4-6 puan yüksek olduğu belirlenmiştir.
  7. Janga vb. Denge Oyunları Öğretilmeli : Denge becerisi kazanmış çocukların, muhakeme yeteneği gelişerek, dikkat oranının 3’e katlanmasını sağlar.
  8. Ekonomik Nedenler : Maddi durumu düşük ve sosyal yardımlar ile geçimini sağlayan ailelerin çocukları, düzenli gelire sahip olan ailelere göre 4 kat daha az kelime öğrenmektedir.
  9. En Az 2 Yıl Yabancı Dil Eğitimi : Yabancı dil eğitimi alan çocukların üniversite sınavlarından %14 daha yüksek puan aldıkları tespit edilmiştir.
  10. Kimyasal Böcek İlaçlardan Uzak Durulmalı : Hamilelik döneminde böcek ilaçlarına maruz kalan annelerden doğan bebeklerin IQ seviyeleri  1,4 oranında düşmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar