Çekirge kendisi küçük, etkisi büyük olan hayvanlardır. Ülkemizde en çok Trakya ve Güney kesimlerde görülen çekirgeler bir çok çiftçinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Kısa bir ömürleri olan çekirgeler tarlalara verdikleri hasarlar ile haberlerde adlarından fazlaca söz ettirmektedirler. Çekirgelerin en çok bilinen özelliği ise yüksek sıçrama kabiliyetleridir. Bu sıçrama özelliği onları yakalanma konusunda oldukça zor bir hayvan yapmaktadır.

Çekirgelerin biyolojisinden bahsedecek olursak; çekirgeler başlarında iki anten, 4 adet ön ayak, 2 adet arka ayağa sahip, 3-5 cm civarlarında bir hayvandır. Bazı türlerin 20 cm boyuna ulaştığı da biliniyor. Bir çok gözü olmasına rağmen 2 tane gözleri belirgin yapıdadır. Arka ayakları çekirgenin 2-3 metre yükseğe sıçramasını sağlayan çok kuvvetli bir yapıya sahiptir. Çekirgelerin bir çoğu otobur hayvanlar olmakla birlikte bazıların etobur olduğu da bilinmektedir.

Çöl iklimini seven çekirgeler sıcak bölgelerde yaşamaktadır. Özellikle tarlaların etrafında yaşayan çekirgeler ekinleri, tarladaki tahılları yiyerek beslenmektedir ve bu durumda çiftçilere zorluk çıkarmaktadır. Çünkü büyük bir çekirge sürüsünün bir tarlaya girmesi sonucu tarladaki ekinler büyük zarar görmektedir ve tarla sahipleri de maddi zarara uğramaktadır. Çekirgelerle mücadele için bir çok bölgede çekirge ilaçlama yapılmaktadır.

Çekirgeler genelde yeşil, kahverengi renklere sahip olarak bilinir ancak bazı türleri çok iyi kamuflaj yeteneğine sahiptir ve bu kamuflaj özelliği sayesinde av olmaktan kurtulmaktadır. Üzerinde bulunduğu bir yaprağın rengini, hatta şeklini bile taklit edebilmekte. Bir taşın rengine ve desenine bürünebilmektedir.