Sponsorlu Bağlantılar

Günlük yaşantınızda, işinizden artan zamanda hem dinlenip hemde ailenize vakit ayırmamız gerekiyor. Tabi hayat size ekstra sorunlar ile geri dönebiliyor. Doğum, hastalık, tatil veya sınavlar gibi çalışma hayatınızı etkileyecek durumlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda “patronunuz size ne kadar destek oluyor?” Soruyu biraz daha genişletilerek sorarsak “Ülkeniz çalışanlara ne gibi haklar sunuyor“… Örneğin fırsatlar ülkesi olarak adlandırılan ABD’de çalışanlara ücretli izin veya tatil izni gibi haklar yok. Üstelik birçok Avrupa ülkesi ücretli izin ve tatil konusunda özellikle bayanlara cezbedici haklar sunmuşken… Reuters’e göre ABD, Papua Yeni Gine ve Svaziland ücretli izin kullandırmayan ülkeler arasında yer alıyor.

Dikkat!

Hazırladığımız makale de tatil, doğum izni, ölüm izni, ücretli izin ve sosyal alanda ki özel izinler bakımından istatistiksel olarak çalışılabilecek en iyi ülkeleri sıraladık.

1 – Almanya

Yapılan araştırmalara göre vatandaşlarını haftada 27.8 saat çalıştıran Almanya en iyi standarda sahip ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Siz, “ne kadar az çalışırsak hayat standardımız o kadar düşük olur“, düşüncesinde olsanız da, Almanya AB ülkeleri arasında ekonomisi en güçlü ülkeler arasında yer aldığından, vatandaşları işten artan zamanları sosyal olarak iyi değerlendirmekteler.

2 -Bulgaristan

Özellikle çalışan annelerin işini kolaylaştıracak sosyal haklara sahip Bulgaristan, doğumdan 45 gün öncesine kadar  doğum izni ve maaş vermektedir. Doğumdan sonra ise anneler 410 gün ücretli izin alabiliyorlar. Anne isterse minimum maaşını alıp 2. Senesini de izinli geçirebilir. Dahası 2. Senede bebeğin babası, nenesi veya dedesi, anne yerine bu haktan faydalanabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

3 – Brezilya

Ekonomik açıdan çok iyi durumda olmasa da dünya üzerinde en çok ücretli izin olanağı sağlayan ülke Brezilya’dır. Bu ülke de tam zamanlı çalışan vatandaşlar 30 gün zorunlu ücretli izine ek olarak, 11 gün hafta tatili izni kullanarak, toplamda 41 gün tatil yapabiliyorlar.

4 – Fransa

Araştırmalara göre Fransa vatandaşları, diğer AB ülkeleri vatandaşlarına nazaran her yıl 200 saat daha az çalışıyorlar. Üstelik Brezilya’da ki yıllık 41 günlük zorunlu ücretli izin hakkı Fransızlara da tanınmış durumda.

5 – Finlandiya

Sponsorlu Bağlantılar

Brezilya ve Fransa’da bulunan 41 günlük zorunlu ücretli izin hakkı Finlandiya vatandaşlarına tanınmış.  Üstelik bu ülkede 50 saatten fazla çalışan işçi sayısı %0,4’ü geçmiyor. Buda iş/sosyal yaşam arasındaki dengenin güzel bir örneği.

6 – Hollanda

Tarım ve hayvancılık bakımından AB ülkeleri arasında iyi yer tutan Hollanda vatandaşları yıllık bazda en fazla 1378 saat çalışıyorlar. Haftalık olarak 27,6 saate tekabül eden bu istatistik Almanya’nın biraz altında yer almalarını sağlıyor. Ayrıca Hollanda vatandaşları kesintisiz 28 günlük zorunlu ücretli izin kullanabiliyorlar. Doğum yapan anneler ise maaşlarının tamamını alabilecekleri 26 haftalık bir izne çıkabiliyorlar.

7 – Norveç

Norveç’te zorunlu ücretli izin 35 gün olarak belirlenmiş. Ayrıca doğum yapacak anneler için devrim niteliğinde kararlar alınmış. Ebeveynler maaşlarından kesinti yapılmadan 47 haftalık izne çıkabiliyor. İsterlerse maaşlarının %80‘ini alarak bu izni 57 haftaya çıkarabilirler. İznin 9 haftası anneye 12 haftası ise babaya ayrılmış. Geri kalan ücretli izin ebeveynler arasında pay edilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

8 – Danimarka

Yapılan araştırmalara göre İş/Sosyal Yaşam dengesi açısından Danimarka dünya lideri konumunda. Bunun nedeni ise Danimarka’da çalışanların 34 gün zorunlu ücretli izin hakkı olmasının yanı sıra, çalışan annelere 52 haftadan oluşan doğum izni hakkı olmasıdır. Diğer ayrıntı ise 50 saatten çalışanların oranı %0,4‘ü geçmiyor. Ayrıca Danimarka vatandaşları haftada 16 saatlik dilimi kişisel bakımlarına ayırıyor.

9 – Litvanya

Litvanya devleti çalışanlara sağladığı imkânlar bakımından parmak ile gösterilecek konumda. Çalışanlar aynı Brezilyalılar gibi yılda 41 gün zorunlu ücretli izin kullanma hakkına sahip. Ayrıca doğum yapan anneler maaşlarının %100‘ünü alarak 1 yıllık izin kullanabiliyorlar. 2 yıl izin kullanmak isteyen anneler; 1. yıl maaşlarının %70‘ini, 2. yıl maaşlarının %40‘ını alarak toplam 2 yıl ücretli izin yapabiliyorlar.

10 – İsveç

Sponsorlu Bağlantılar

İsveç çalışan doğum yapan annelere 480 günlük bir doğum izni hakkı sunmaktadır. Bu iznin 60 günlük kısmı babalar için ayrılmış. Ayrıca çalışan anne bu izni 16 haftalık bu izni çocuğunun ilk i yılında istediği gibi kullanabilmektedir. İsveç çalışanlara zorunlu ücretli izin olarak kullanabilecekleri 36 günlük bir izin hakkı tanımış.

Sponsorlu Bağlantılar