Sponsorlu Bağlantılar
Bir bebeğiniz oldu ve çok mutlusunuz, onu en iyi şekilde beslemek, en iyi şekilde bakmak istiyorsunuz ve tabiki en sağlıklı beslenme şekli olan emzirmeyi istiyorsunuz. Bebeğiniz başlarda çok güzel memeyi tutuyor ve emiyordu. Bir gün geldi ki bebeğiniz memeyi istemez oldu. Memeyi görünce ağlar, meme ağzına değince kendini geriye doğru atar, çok kısa süre emip sonra ağlayarak memeyi reddeder, meme ile savaşır hale geldiyse bu yazı tam sizin için. Bizzat meme reddini aylarca yaşamış birisi olarak meme reddini anlatmaya ve neler yapabileceğinizi söylemeye gayret edeceğim.
Bebeklerin memeyi reddetme sebepleri ve dönemleri vardır. Bebeği 2-3 aylıkken meme reddi yaşayan bir çok anne vardır. Meme reddinin altında yatan sebep mutlaka bulunmalı ve ortadan kaldırılmalı, eğer bir hastalık ise tedavi edilmelidir. Eğer çocuğunuz memeyi reddetmeye başladıysa ve bu durum 2-3 günden fazla sürmeye başladıysa mutlaka önce çocuk doktoruna gidip fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Kulak enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, reflü, ağız içinde yara, pamukçuk olması, diş çıkarma dönemi, annenin kullandığı kozmetik ürünlerin kokusu,süt alerjisi, çocuğun psikolojik olarak bir baskıya maruz bırakılması, bağırılması, uzun süre ağlar halde bırakılması, stres, üzüntü ve daha sayabileceğimiz bir çok neden meme reddine sebep olabilir.
Ne Yapılmalı?
Öncelikle bebeğiniz 6 aydan küçükse, emzirmeyi mutlaka istiyor olmalısınız. Bebeğinizin tek besininin anne sütü olması gerektiğini bilmeli ve etraftan gelen sözlere kulak tıkamalısınız. Farklı pozisyonlarda emzirmeyi denemek çoğu zaman işe yaramaktadır. Bebeğinizin üzerine doğru uzanıp emzirme, ayakta emzirme, gezerek emzirme, yatarak emzirme, hafif sallanarak emzirme gibi aklınıza gelen tüm şekillere bürünüp bebeğinizin ağzına memeyi bir şekilde sokup emmesini sağlayabilirsiniz. Uykuda emzirme; bir çok bebek uykuda memeyi alır ve çok kısa sürede olsa emzirebilirsiniz. Sürekli meme değişikliği, bebeğiniz memeyi alıyor ama bir kaç dakika hatta saniye içerisinde bırakıyorsa o zaman diğer memeyi devreye sokun, sürekli meme değiştirerek emebileceği en fazla sütü ona verin. Biberon ile sütünüzü verin, tüm yöntemleri denediniz ama yinede memeyi tutmuyor ve emmek istemiyorsa en son çare olarak sütünüzü pompa ile sağın ve anne memesine yakın biberonlar ile bebeğinize verin.
Öncelik her zaman bebeğin annenin memesinden sütü almasıdır ancak hiç bir şekilde almıyorsa ve sizin sütünüz varsa bu sütü o bebeğe bir şekilde ulaştırmalısınız. Kendinize ve bütçenize uygun bir süt pompası alarak 1-2 saatlik aralıklarla sürekli sütünüzü sağın ve çıkan sütü çocuğunuza içirin. Burdaki amaç hem meme reddi bitene kadar sütünüzün gitmemesi hemde bebeğin anne sütü ile beslenmesidir. Yalnız şu asla unutulmamalı ki bebeği emzirmeye çalışmaya devam etmelisiniz. Biberondan içiyor diye emzirme çabalarını bırakmayın yoksa bir süre sonra süt giderek azalıp, bitebilir. Bebeğin ağzının memede bir kaç saniye kalması bile süt üretimi için çok önemlidir.
Yaklaşık 5 ay meme reddi yaşayan bir anne olarak yaşadıklarımdan çıkardığım tecrübeler bunlardır. Umarım siz annelerin de işine yarar ve bebeğiniz memeye iştahla sarılır.Eğer bizi soracak olursanız 2 aylıkken başlayan meme reddi 7.ayın sonuna doğru benim emzirmedeki kararlılığımla sona erdi ve şuanda 1 yaşında olan kızım tam bir meme kolik. Her boş anında memeye sarılıp emmek istiyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar