Sponsorlu Bağlantılar

Hünnapgiller familyasından olan bu dikenli meyve ağacı, ilkbaharın sonu ile yazın başlangıcında sarı ve yeşil renkte çiçekler açar. Ansiklopedilerde, Gemeiner Kreuzdorn ve Nerprun Alaterne olarak bilinir. Nemli toprağı seven Akdiken’e genellikle ormanlık alanlarda ve yol kenarlarında sık sık rastlayabilirsiniz. Bölgesel olarak Marmara ve Karadeniz Bölgesinde yetişirler. Bodur, dallar ve yaprakları karşılıklıdır. Yaprakları dikenli ve saplıdır. Çiçekleri demet halinde bir arada bulunur. Meyvesi yuvarlak ve misket büyüklüğündedir. Olgunlaşmamış olan meyveleri yeşil, olgunluk döneminde ise morumsu – siyah bir renge sahiptir.

Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde “Cehri” adıyla bilinen bu meyvenin şifası meyvesindedir. Olgun ve taze meyveleri içerisinde yağ, şeker ve renkli elementler içerir. Meyveler kaynatılarak şurup haline getirilir, bu şurup Müshil ilacı olarak kullanılır. Ayrıca meyvede bulunan renkli maddeleri kumaş boyama işlerinde gelir kaynağı olabilir.

Şifalı Çay Hazırlanışı

Akdiken yaprakları ve meyveleri kurutulduktan sonra, 1 yemek kaşığı 200 ml suya eklenip, 20 dakika beklemesi sağlanır. Demleme işleminin ardından çay süzülerek içilir. Bu işlem her sabah yapılır.

Ayrıca olgun taze meyveler sabah kahvaltısından önce 10 adet yenilebilir.

Şifalı Şurubun Hazırlanışı

1 litre suyun içine olgunlaşmış meyvelerden 100 gram eklenir. Üzerine 100 gram şeker ilave edilir. Koyulaşıp şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Hazırlanan karışımdan aç karına sabah kahvaltısından önce 1 yemek kaşığı tüketilirse, faydasını görebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Dikkat!

Olgun hale gelmeyen meyvelerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Aksi halde, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusma gibi yan etkiler gösterir.

Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Köken olarak Güney Avrupa ve Kuzey Anadolu Bölgesinde yetişirler. Ormanlık alanlarda, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Boyları 3 metreye kadar uzayabilir. Yaprakları ve dalları karşılıklıdır. Meyveleri morumsu renkte, tatları ise mayhoş ve bazen acı olabilir. Acı olan meyveler Akdiken’nin tohumunu taşırlar. Meyvenin içinde 4 adet çekirdek bulunur. İlkbaharın sonunda çiçek açar, yaz ayında ise meyve verir.

Olgunlaşmış meyveler hijyenik ortamda kurutularak, şurup halinde veya çay olarak tüketilebilir. Ayrıca kuruma işlemi bitince hava almayan kavanozlarda saklanabilir. Olgunlaşmamış meyveleri tüketilir ise karın ağrısı yapabilir.

Sponsorlu Bağlantılar