Sponsorlu Bağlantılar
Sağlıklı bir insanda doğuştan var olan ve özelliği değişmeyen ani vücut tepkisine refleks denir. Refleksler, dıştan gelen bazı uyarılara karşı organizmanın oluşturduğu ilk ve en kısa cevaplardır. Refleksler vücudun sigortası gibi çalışarak bir çeşit savunma mekanizması olarak görev yapar. Örneğin; yanlışlıkla sivri veya sıcak bir cisme bastığınızda beyinde değerlendirmeye fırsat bırakmadan ayağımızı hemen geri çekeriz. Basit bir refleks hareketinin yapılmasında duyu nöronu, ara nöron ve motor nöron olmak üzere üç nöron çeşidi de görev alır. Bu üç yapıdan oluşan sisteme refleks yayı denir.
Kalıtsal Refleks
Doğuştan gelen ve hiç bir çevre etkisi ile öğrenilmeyen reflekslerdir. Yeni doğmuş bir bebeğin emme refleksi, göz kapağının kırpılması veya fazla ışıkta göz bebeğinin küçülmesi gibi refleksler ile öksürme, hapşırma gibi refleksler de kalıtsal reflekstir.
Şartlı Refleks
Bir uyaranın tekrarlanmasıyla bağlantılı olarak kazanılan reflekslere denir. Pavlov, şartlı refleksle ilgili yaptığı deneylerde, köpekleri zil sesiyle uyararak besin vermiş ve onları zil sesine şartlandırmıştır.
Limonu görünce tükürük bezinin salgı üretimini artırması ve sıcak bir cisime dokunduğumuzda elimizi çekmemiz de birer şartlı reflekstir.
Arka Beyin Nedir? Özellikleri Nelerdir? Öğrenmek İçin Tıklayın.
Sponsorlu Bağlantılar