Arka beyin 3 kısımdan oluşur. Bunlar ; beyincik, omurilik soğanı ve pons’tur.

Beyincik

Beyincik ( metensefelon) kas hareketlerinin düzenli ve dengeli olmasını sağlar. Kaslardaki almaçlardan ve kulaktaki denge ile ilgili kısımlardan gelen uyartılar beyinciğe gelir. Beyincikte oluşan bir hasar koşma, konuşma, yazı yazma gibi denge gerektiren hareketlerin yapılmasını engeller. Örneğin; beyinciği çıkarılan bir kuş uçamaz. İnsanda zedelenirse kas faaliyeti düzensiz hale gelir.

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı ( myelensefalon, medulla oblangata) beyinciğin altında omurilik ile pons arasında bulunur. Sinir kordonlarından yapılmış olan bu kısımda beynin ön kısmından gelen sinirler yer değiştirir. Yani sağdan gelenler sola, soldan gelenler sağa yönelirler. beynin bu kısmında solunum, Kan damarlarının daralıp genişlemesi, kalp hızının düzenlenmesi, kusma, yutma, çiğneme, hapşırma gibi reflekslerin kontrol edildiği merkezler bu kısımda yer alır.

Pons

Pons( köprü) beyinciğin alt tarafında bulunan kalın bir sinir demetinin olduğu bölümdür. Pons iki beyin yarım küresini birbirine bağlar. Böylece yarım küreler aldıkları impulsları diğer tarafa ileterek vücudun iki tarafında kasların düzenli ve dengeli olmasını sağlamış olur.