Sponsorlu Bağlantılar
Doğum Sonrası Dönem Bebeklerde Büyüme
Bebek doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde doğum ağırlığının % 6 ile 10’unu kaybeder. Bu durum bebeğin su kaybı nedeniyle gerçekleştiğinden normal karşılanır. 4. Gün itibariyle ağırlık iyice azalır. İlk hafta sonu itibari ile ağırlık sabitlenerek, artmaya başlar.
Bebek doğumunun 10. günü itibari ile doğum kilosuna tekrar kavuşur. Ağırlık her ay sabit olarak artış gösterir. Bebeğin kilo artışı sağlıklı olduğunun göstergesidir.
Bebek doğumdan sonraki ilk 3 ayda günde 25-30 Gr; ikinci 3 ayda günde 20-25 Gr; üçüncü 3 ayda 15-20 Gr; dördüncü 3 ayda günde 10-15 Gr kazanır.
Bebekler Nasıl Beslenmeli? Bebeklerde Doğru ve Sağlıklı Beslenme! İncelemek İçin TIKLAYIN…
Zamanında dünyaya gelen bir bebeğin 5. Ay itibariyle doğum kilosunun iki katına, 1 yaşında ise üç katına ulaşır. Boyda ilk sene 25-30 cm arası uzama olur.Böylece 1 yaşını dolduran bir bebek ortalama 75 cm boya ulaşır.
İlk 3-6 aylık dönemde erkek bebeklerin büyüme hızları kız bebeklere oranla daha hızlı gerçekleşir.
Sponsorlu Bağlantılar
Normal şartlarda zamanında doğan bir bebeğin iriliği annesi ile orantılıdır. Annesi iri olan bebeklerde iri doğarlar. Bebek doğumda cılız yapıda bile olsa, anne ve babası iri ise iyi bakım ile çocukta zamanla büyür, ilk 6 ayda gereken kilo ve boya ulaşır.
Genetik kapasiteli olmayan bebekler ise ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, umumiyetle ufak yapıda kalırlar.
Bebeğin kafa çevresi doğumda ortalama 35 cm’dir. Altıncı ayda 44 cm, bir yaşında 46 cm bulur. Göğüs çevresi doğumda baş çevresinden 1.5-2 cm küçüktür. Bir yaşında eşit olur, daha sonra baş çevresini geçer.
Sponsorlu Bağlantılar
Yenidoğan ön fontanel (bıngıldak) doğumdan sonraki dönemde birkaç ay büyür. 6. Aydan sonra küçülmeye başlar. 9-18 aylar arasında kapanır. Arka fontonel genellikle 4. Ayda kapanır. Bebeğin karın çevresi onun açlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Genellikle bir yaşın altındaki çocuklarda karın çevresi, göğüs çevresine eşittir.
Bebeklerde 0 – 3 Ay Motor Ve Fizik Gelisimi! İncelemek İçin TIKLAYIN…
Sut dişleri bebeklerin çoğunda 5-9. Aylar arasında çıkmaya başlar. İlk çıkan dişler alt çenede on kesiciler olup, sonra üst çenede on kesiciler belirir. Sırasıyla üst yan kesici dişler, alt yan kesici dişler çıkmaya başlar. Bunları küçük azı dişleri, köpek dişleri ve büyük azı dişleri takip eder.
Sponsorlu Bağlantılar
Sağlıklı beslenen bir bebeğin bir yaşında 6-8 dışı vardır. Çocuk iki buçuk yaşına geldiğinde ağızdaki diş sayısı 20’ye ulaşır. Ancak bazı çocuklar ne kadar iyi beslense de bir yaşında 1-2 dişi çıkmış veya hiç dişi çıkmamış olabilir.
Böyle bir durumun oluşması aile genetiğinden kaynaklı olabilir. Korkuya ve endişeye mahal yoktur. Ayrıca dişler çıkarken çocukta, huzursuzluk ve ateş gibi belirtiler gösterebilir.
Sponsorlu Bağlantılar