Bebeklerin motor gelişimi ve zeka gelişimi için beslenme çok önemlidir. Doktorlar doğumdan itibaren ilk 6 ay kesinlikle anne sütü önermektedir. 6. aydan itibaren ek gıdalar belirli bir düzen çerçevesinde bebeğe yedirilmelidir. Yenidoğan bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmeleri, annesi ile karşılıklı ilgiye ve bağa dayalı bir beslenme ile sağlanır. Bebeğin beslenme alışkanlığı ile kişiliği arasındaki ilgi doğum itibari ile başlamaktadır. Beslenme saati düzenli, anne ve bebek için uygun bir zaman dilimi içerisinde olmalıdır. Düzensiz ve aşırı beslenen çocuklarda ilerleyen yaşlarda obezite ve belirli hastalıklar belirmektedir. Yetersiz beslenen bebekler de ise zeka geriliği ve fizyolojik rahatsızlıklar belirmektedir.

 

Bebeklerde Dil Gelişimi, Yazısını İncelemek İçin TIKLAYIN…

 

Hamilelik döneminde annenin psikolojik ve ruhi durumu bebeği nasıl etkiliyorsa, doğum sonrası beslenme döneminde de aynı şekilde etkilemektedir. Sinirleri gergin ve kolayca heyecanlanan annelerin bebekleri, beslenme saatlerinde bundan zevk alacakları yerde sıkıntı ve huzursuzluk duyarlar.

Bebeğin iyi şekilde beslenmeyi, yiyeceklerin damak tadına göre hazırlanmasına bağlıdır. Yenidoğan bebeklerin mideleri 1-4 saat arası sürede boşalır. İdeal beslenme internetten veya kitaplardan okunanlar değil, her çocuğa Özel hazırlanan beslenme şeklidir. İlk haftalar bebeğin sarılık olmaması için sık sık beslenmesi gerekmektedir. Yenidogan bebekler 4 saat aç kalmaya dayanabilir. Günlük 8 öğün beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak beslenme miktarı zaman zaman farklılıklar gösterebilir. Düzenli beslenen bebeklerin %95’i bir aylık süre sonunda normal beslenme düzenine döner.  3-6 hafta arası bebeklerin çoğu gece beslenmek için, uyanmazlar, 4-8 ay zarfında akşam mamasından sonra geç vakit aldığı sütü keser, 9-12 aylardan sonra günde 3 öğün ile idare etmeye başlarlar.

Bebek düzenli ve muntazam aralıklarla ile beslendiğin de, uyanma sebebinin açlık olmadığı da anlaşılır. Özellikle hasta bebekler beslenmede sıkıntı yaşarlar. Eğer bebek sık sık uyanıp ağlıyorsa, aldiaut miktarı yetersizdir veya başka bir sebebi vardır.

Ağlatma sebepleri arasında;

  • Fazla ve sıkı elbiseler giydirme
  • Bezinin kirli olması veya seyrek değiştirilmesi
  • Banyo yapmaya ihtiyaç duyması
  • Oda sıcaklığının aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması
  • Hava yutma veya gaz sancısı
  • Sevgi ve şefkat yetersizliği

Kucağa alındığında ağlayan bebek açlıktan değil, sevgi ve şefkat yetersizliğinden veya uyumak için kucağa ihtiyaç duyduğundan ağlıyordur. Ancak bebeği sık beslemek kadar, her ağlamasın da kucağa almak da doğru değildir, zararlıdır.

 

Bebeklerde Zeka Gelişimi, Yazısını İncelemek İçin TIKLAYIN…