Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzde hastalıklar çoğaldı, hastaneler dolup taşmaya başladı. Bir çok kişi alternatif tıbba yöneldi ve sağlığına daha çok dikkat etmeye başladı. Şifalı bitkiler de fazlasıyla bilinmeye ve kullanılmaya başladı. Hiç şüphesiz herkesin bildiği ve faydalarının saymakla bitmediği şifalı bitkilerin başında zencefil gelmektedir. Bu yazımızda zencefili daha iyi tanıyıp, ne gibi faydaları olduğunu okuyacaksınız.
Zencefil Nedir?
Zencefilgillerden, çok yıllık bir bitkidir. Tropikal ortamlarda yetişen zencefilin yeşil yaprakları toprak üstünde, gövde kısmı ise toprak altında büyür. Tüketilen bölümü toprak altındaki yumrulu kısmıdır. Hindistan, Malezya, Endonezya, Japonya gibi tropik yada yarı tropik ülkelerin topraklarında yetişmektedir. Taze zencefil ve toz halinde zencefil olmak üzere kullanılır. Taze zencefil kesildiği zaman iç kısmı patatesi andırır. Fazlaca C vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve B vitamini içermektedir. Bir çok alanda kullanılmaktadır. Yemeklerde baharat olarak toz hali kullanılırken, taze zencefil ekmek, pasta, şarap, reçel gibi farklı yiyecek ve içeceklerde kullanılmaktadır.
Zencefilin Faydaları
- Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
- Mide bulantılarını gidermede çok etkilidir.
- İştah açıcı etkisi vardır.
- Sindirimi ve bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır.
- Vücuttaki toksin maddeleri temizleme etkisi vardır.
- Öksürüğün giderilmesi, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
- Özellikle hamilelik dönemindeki mide bulantıları ve kusmaların hafifletilmesinde zencefil çok faydalıdır.
- Baş dönmesini geçirici, kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
Zencefilin Yan Etkileri
Her bitki gibi zencefil de dozunda kullanılmalıdır. Fazla kullanımı bazı yan etkiler gösterebilmektedir. Fazla kullanımına bağlı olarak ağızda tahriş, ishal, gaz, göğüste yanma hissi gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Kronik ve ağır hastalığı olan kişilerin doktor önerisi olmadan kullanmaması gerekir. İlaç kullanan kişilerin de yine doktorlarına danışarak zencefil tüketmesi gerekir.
Zencefil Nasıl Tüketilir?
Zencefil Çayı Tarifi
Sponsorlu Bağlantılar
Zencefil çayı için 2 bardak kaynamış sıcak suya 2-3 dilim taze zencefil atılarak 10 dakika demlenir. Bal yada limon ile tatlandırarak içebilirsiniz.
Toz zencefil çayı yapmak isterseniz 1 bardak kaynamış sıcak suyun içine 1 çay kaşığı zencefil atıp 5-7 dakika demlendirip içebilrsiniz.
Boğaz Ağrısı ve Öksürük için Süper Karışım
Özellikle sonbahar ve kış aylarında boğaz ağrıları, öksürük, grip gibi üst solunum rahatsızlıkları fazlaca olmaktadır. Bu karışımı düzenli olarak kullanırsanız bu şikayetleriniz kısa sürede iyileşecektir.
1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 tatlı kaşığı bal, yarım limon suyu karıştırılarak taze olarak tüketilir. Boğazdan geçerken hafif yanma hissi verir ve günde en az 2-3 kullanımla tedavi eder. Toz zencefil yerine taze zencefili rendeleyerek de kullanabilirsiniz. (1 tatlı kaşığı)
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar