Sponsorlu Bağlantılar

Yoğunluk Nedir?

Bir malzemenin yoğunluğu, birim hacim başına kütle olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, yoğunluk kütle ve hacim arasındaki oran veya birim hacim başına kütledir. Bir nesnenin birim hacminde (metreküp) ne kadar malzeme bulunduğunun bir ölçüsüdür. Yoğunluk esasen maddenin ne kadar sıkı toplandığının bir ölçümüdür. Yoğunluk ilkesi, Yunan bilim adamı “Archimedes” tarafından keşfedildi. Ancak formülü biliyorsanız ve ilgili birimleri anladıysanız hesaplamak kolaydır.

Yoğunluk Formülü

Bir nesnenin yoğunluğunu (genellikle Yunanca ” d ” harfi ile temsil edilir) hesaplamak için kütleyi ( m ) alın ve hacime ( v ) bölün :

d = m / v

SI yoğunluğu birimi metre küp başına kilogram (kg / m 3 ). Ayrıca santimetre küp başına cgs gram biriminde de sıkça gösterilir. (g / cm3 )

Yoğunluk Nasıl Bulunur?

Önceki bölümde belirtildiği gibi yoğunluk formülü kullanılarak örnek bir problemin üzerinde çalışılması faydalı olabilir.

Bu problem için, 433 gram ağırlığında, 10.0 cm x 10.0 cm x 2.0 cm boyutlarında bir tuz tuğlası alın. Yoğunluğu bulmak için, birim hacim başına kütle miktarını belirlemenize yardımcı olan formülü kullanın veya:

Sponsorlu Bağlantılar

d= m / v

Bu örnekte, nesnenin boyutlarına sahipsiniz, bu yüzden hacmi hesaplamanız gerekiyor. Hacim için, formül nesnenin şekline bağlıdır, ancak bir kutusu için bir hesaplama verilmiştir:

v = uzunluk x genişlik x kalınlık
v = 10,0 cm x 10,0 sm x 2,0 cm
v = 200,0 cm ^ 3

Şimdi kütle ve hacme sahip olduğunuza göre, yoğunluğu şu şekilde hesaplayın:

d = m / v
d = 433 g / 200.0 cm ^ 3
d = 2.165 g / cm ^ 3

Sponsorlu Bağlantılar

Bu nedenle, tuz tuğlasının yoğunluğu 2.165 g / cm ^ 3’tür.

Yoğunluğun Kullanım Şekli

Yoğunluğun en yaygın kullanım şekli, birlikte karıştırıldığında farklı malzemelerin nasıl etkileşime girdiğini anlayarak gerçekleşir. Ahşap suda daha fazla yoğunluğa sahip olduğu için yüzer, metal ise daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu için batar. Helyum balonları uçar, çünkü helyum yoğunluğu havanın yoğunluğundan daha düşüktür.

Otomotiv servis istasyonunuz, iletim sıvısı gibi çeşitli sıvıları test ettiğinde, sıvının bir kısmını bir hidrometreye dökecektir. Hidrometre, bir kısmı sıvı içinde yüzen birkaç kalibre edilmiş nesneye sahiptir. Hangi nesnelerin yüzdüğünü gözlemleyerek, servis istasyonu çalışanları sıvının yoğunluğunu belirleyebilir. Şanzıman yağı değişimlerinde, bu test uygulanarak, servis istasyonu çalışanları yağın derhal değiştirilmesinin gerekip gerekmediğine veya sıvının hala kullanılabilir olup olmadığını anlamasına yardımcı olur.

Yoğunluk, diğer miktar verilirse, kütle ve hacim için çözmenize olanak sağlar. Yaygın maddelerin yoğunluğu bilinmekte olup, bu hesaplama formunda oldukça basittir. (Yıldız işaretinin – “*” – sırasıyla hacim ve yoğunluk, d ve v değişkenleriyle karışmasını önlemek için kullanıldığını unutmayın .)

v * d = m
veya
m / d = hac

Sponsorlu Bağlantılar

Yoğunluktaki değişiklik, kimyasal dönüşümün ne zaman gerçekleştiği ve enerjinin serbest kaldığı gibi bazı durumların analizinde de faydalı olabilir. Örneğin; Bir akümülatördeki şarj asitli bir çözeltidir. Akü elektriği boşalttıkça, asit aküdeki kurşun ile birleşerek yeni bir kimyasal oluşturur ve bu da çözeltinin yoğunluğunda bir azalmaya neden olur. Bu yoğunluk, pilin kalan şarj seviyesini belirlemek için kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar