Sponsorlu Bağlantılar

Yaz aylarında, güneş altında çalıştıktan sonra kendimizi çok susuz hissederiz. Eve geldikten sonra, buzdolabından soğuk bir su şişesi aldığımızda, şişenin dışındaki küçük su damlacıklarını fark edebiliriz. Bu su damlacıkları şişeye nereden geldi? Bu görüntü yoğunlaşma sonucu ortaya çıkar.

Yoğunlaşma (Yoğuşma) Nedir?

Yoğunlaşma, maddenin fiziksel halinin gaz halinden sıvı haline değişmesidir. Havadaki su buharının (gaz formunda) daha soğuk bir yüzeye temas ettiğinde sıvı suya dönüştüğü bir işlemdir. Havadaki su soğuk bir yüzeye temas ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları oluşturur. Bu görüntü yoğunlaşma olarak bilinir. Yoğuşmanın tersi buharlaşmadır.

Yoğunlaşma Süreci

Su, fazını gaz halinden sıvı ya da kristal şekline değiştirdiğinde yoğunlaşma meydana gelir. Yüksek basınçta ve düşük sıcaklıkta, herhangi bir gaz yoğunlaşabilir. Teknik olarak yoğuşma işlemi; gazın sıvı halinin basıncı, yoğuşma gazı basıncından daha az olduğu sürece, yoğunlaşma herhangi bir sıcaklıkta gerçekleştirilebilir. Maddenin içindeki moleküller yoğunlaşma sürecinde yavaşlar. Çünkü ısı enerjisi uzaklaşır.

Yoğunlaşma : Su Döngüsü

Yoğuşma su döngüsü için önemlidir. Çünkü bulutların oluşumunda ve hava olaylarında yoğuşma büyük öneme sahiptir. Havada bulunan su buharı, bulutları olusturarak yağmur şekline dönüşür. Suyun katı, sıvı ve gaz arasındaki bu faz değişimi, su moleküllerinin hareketinden kaynaklanmaktadır. Buhar formunda su molekülleri, sıvı durumuna kıyasla rastgele hareket eder. Yoğuşma gerçekleştikçe, su molekülleri daha organize hale gelir ve bunun sonucunda ısı, buhar halinden sıvı haline bir faz değişikliğine yol açan atmosfere salınır. Bu genellikle atmosferde ılık hava yükselip soğuduğunda meydana gelir.

Yoğuşmanın gerçekleşmesi için atmosferin tamamen doygun olması çok önemlidir (maksimum buhar basıncına ulaşması). Genellikle, toz parçacıkları, duman ya da mikroskobik bakteri çevresinde yoğunlaşma meydana gelir. Yoğunlaşma su döngüsünde çok önemli rol oynar ve böylece çevredeki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bilim adamları ve mühendisler tarafından çeşitli endüstriyel işlemlerde karışımları ayırmak ve saf madde üretmek için de kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar