Dünyanın var oluşundan bugüne kadar bir çok canlı çeşidi var olmuş ve var olmaya devam etmektedir. Hayvanlar kendi cinsleri ile çiftleşip aynı cins yavrular dünyaya getirmekte, bitkiler doğal olarak üremekte ve yine kendisiyle aynı bitkiler meydana gelmekteydi. Taa ki insanoğlu bazı şeylere müdahale edene kadar. Örneğin bir köpek hangi köpek ile çiftleşeceğine sadece kendisi karar vermekteydi ancak insanların bu müdahalesi sonucu kendi istediği köpek ile değil bilim insanlarının yada köpek üreticiliği yapan kişinin istediği köpek ile çiftleşip ona göre yavru dünyaya getirmekte. Bu durum günümüzde yapay seçilim olarak adlandırılmaktadır.

Yapay seçilimi daha net açıklayacak olursak bitkiler ve hayvanların istenilen özellikte olması için insanlar tarafından üremeleri sağlanmaktadır. En iyi sebze, meyvenin üretiminin sağlanması,  istenilen özellikte hayvanlar üretilmesi, yapay seçilimin işidir. Bir mandalinanın yeterli büyüklükte, renkte, çekirdeksiz, tatlı yada ekşi olması gibi durumların hepsini insanlar kontrol etmektedir. Bir kedinin tüylerinin rengini, göz rengini, bacak yapısını belirleyen yine insandan başka birisi değildir artık.

Tarımda Yapay Seçilim Örnekleri

Sofralarımıza gelen tüm meyve ve sebzeler artık yapay seçilime uğramaktadır. Çiftçiler en iyi verimi almak için sebze ve meyveleri ilk halinden uzaklaştırmıştır.

Herkesin en çok sevdiği meyvelerin başında gelen muzun ilk hali aslında çok sert, tatsız ve yenmeyecek bir meyvedir. Ancak yapay seçilim ile muz şuan ki tatlı, yumuşak, ince-uzun veya kısa-kalın halini almıştır.

Yaban hardalı denilen bitkiye uygulanan bazı işlemler sonucu bugünkü karnabahar, brokoli, lahana, kıvırcık lahana gibi sebzeler üretilmektedir.

Mısır ise Teosinte denilen bir bitkinin sürekli kendi içinde çok taneli olanların çaprazlanıp üretilmesi sonucu sofralardaki halini almıştır.

Tarımda yapay seçilime verilecek diğer örnekler ise şöyledir; buğday, arpa, bezelye, nohut, kabak, ayçiçeği, soya fasulyesi,.. vb.

Hayvancılıkta Yapay Seçilim Örnekleri

Büyükbaş hayvanlar istenilen özelliğe göre hayvanlar ile çiftleştirilmektedir günümüzde. Örneğin etinden yararlanılacak bir koyun hep eti bol koyunların çiftleştirilmesi sonucu elde edilmekte ve kasaplara gönderilmektedir.

Sütünün fazla olması istenen bir inek ise en çok sütü verecek şekilde üretilmektedir. Bir ineğin yavruları arasından en çok sütü veren inek seçilmektedir ve bu ineğin bazı kriterlerde çiftleştirilerek sürekli çok süt veren inekler doğurması sağlanmaktadır. Böylece süt üretimi en üst düzeye getirilmektedir.

At yarışları günümüzde oldukça yüksek bir piyasaya sahiptir. Bu durum at üreticilerini harekete geçirmiştir, İngiliz atlarının atası aslında Arap atlarıdır. Arap atlarının belli kriterlerde çiftleşmesi sonucu dünyaca ünlü İngiliz atları üretilmiştir.

Köpek ve kediler de yine istenilen özelliklere sahip köpek veya kedilerin çiftleştirilmesi ile üretilmekte ve hayvan satışı yapan yerlere satılmaktadır.  Evcil hayvanların bir çoğu yine yapay seçilime uğramaktadır. Güvercinler, muhabbet kuşları ve daha bir çok hayvan.