Sponsorlu Bağlantılar

Vejeteryan Nedir?

Et yememe rejimidir. Bunun ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Her ne kadar hayvansal proteinleri, mercimek gibi gıdalardan alınacağı iddia edilse de, hiçbir bitki, et ürünlerinin yerini tutamaz.

Not : Türkiye’de, son yıllarda süt, yoğurt ve et tüketiminde azalma yaşandığını ifade eden uzmanlar, protein açısından çok önemli gıda maddeleri olmalarına rağmen, et ve et ürünlerinin ülke genelindeki tüketim yüzdesinin diğer gıda gruplarına göre % 3 olduğunu belirtiyor.

Vejeteryanlık Ne Kadar Sağlıklı?

Vejeteryanlık doğru mudur? Diyenlere basit bir cevap yeterli olmakla beraber, vejeteryanların günümüzde haklılık gerekçeleri de vardır. Eğer et insan için gerekli olmasaydı kurban bayramı olmazdı. Kurban Bayramı fakir-fukaranın et yemesi için senede bir defa sunulan bir ikramdır.

İmam Cafer Sadık Hazretlerine göre;
Her kim 40 gün süreyle et yemeyi terk ederse, beden hastalıklı hale gelir ve zekası azalır.”

Tabii ki, buradaki etten kasıt yaylada otlamış koyun ve koç etidir. Biz koyun etini kokuyor diye terkettiğimiz, yerine samanla beslenmiş kokusuz suni yemli sığır etlerini yediğimiz için etten zarar görür olduk. İşte bu noktada vejeteryanlar haklıdır. Fakat et yerine günümüz şartlarında üretilen hormonlu meyve ve sebzeleri yemek etten daha zararlıdır. Vejeteryanlık biraz da hümanizm gibi hayvan sevgisinden kaynaklanır.

Ölçüyü kaçırmayıp, doğal etten ve doğal meyve ve sebzelerden istifade etmemiz sağlığımız için önemlidir. Etin fazla tüketimi sağlığa zararlıdır. Belediyeler ve Sağlık Bakanlığı şehirde oturanları israfı önlemek için, hayvansal gıdaların temini için köy tavuğu (komşusuna rahatsızlık vermeden) yetiştirmeyi özendirmelidirler. Bu konu hangi et sağlıklı ve doğal süt bölümleriyle incelenmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar