Sponsorlu Bağlantılar

Vücudun atık ürünlerinin çoğu idrarla vücuttan atılır. Üriner sistem böbreklerden, mesaneden, üreterlerden ve üretradan oluşur.

Böbrekler

İnsan vücudunun, biri kaburgaların hemen altında, orta sırtın iki tarafında birer böbrek vardır. Her böbrek nefron adı verilen binlerce küçük filtre içerir. Her nefron vücudun kan kaynağına bağlayan bir kılcal damar ağına sahiptir. Her gün böbreklerden yaklaşık 180 litre kan süzgeci. Böbreğin ana işlevleri şunlardır: Kandaki su ve tuz miktarının düzenlenmesi, Atık ürünleri filtrelemek, Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hormon üretmek.

Üreterler

Her böbreğin üreter adı verilen bir tüpü vardır. Filtrelenen atık ürünler (idrar) böbrekleri üreter yoluyla bırakır ve mesaneye girer.

Mesane

Mesane, pelvisin içinde oturan içi boş bir organdır. İdrarı depolar. Belirli bir miktarda idrar mesanenin içinde olduğunda, mesane idrar yapma dürtüsünü ‘işaret’ eder. İdrar, üre ve amonyak gibi su ve atık ürünler içerir.

Üretra

Üretra, mesaneyi vücudun dışına bağlayan küçük tüptür. Erkek üretra yaklaşık 20 santimetre uzunluğundayken, kadın üretra daha kısa, yaklaşık dört santimetre uzunluğundadır. Üretranın mesaneye bağlantısı küçük bir kas halkası veya sfinkterdir. Bu idrarın dışarı sızmasını önler.

Yaygın Hastalıklar ve Bozukluklar

Böbrek veya mesane hastalıkları üriner sistem fonksiyonlarını tehlikeye atabilir. Aşağıda üriner sistemin bazı yaygın hastalıkları vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

1. Böbrek Taşı

Böbrekler atıkları yok etmek için idrar üretir. İdrardaki mineral ve asit tuzları kristalleştiğinde ve birbirine yapışınca böbrek taşları oluşabilir. Taş küçükse, üriner sistemden ve vücuttan kolayca geçebilir. Bununla birlikte, idrar yollarında daha büyük bir taş sıkışabilir. Sıkışmış bir böbrek taşı ağrıya neden olur ve idrar akışını engelleyebilir.

2. Kronik Böbrek Hastalığı

Kronik böbrek hastalığında (KBH), böbrekler hasar görmekte ve kanı düzgün şekilde filtreleyememektedir. Bu hasar, vücutta atık madde birikimine ve böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere diğer sorunlara yol açabilir. KBH’nin en yaygın nedenleri diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyondur. Hasta bir böbrek daha küçük görünebilir ve granül bir yüzeye sahip olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar