Sponsorlu Bağlantılar

Ülkemizde Yaşanan Maden Kazaları

Madencilikte çalışmak riskli bir iştir. Ülkemizde 1941 yılından beri çeşitli nedenlere bağlı olarak(Göçük, grizu patlaması vs.) Ortalama 4 binden fazla kişi ölmüş, 90 bini aşkın kişi yaralanmıştır. Bu kazaların birçoğu yer altına kömür ocaklarında meydana gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle dünyada maden kazalarında ölen insan sayısı azalırken, ne yazık ki ülkemizde bu rakamlar artmaktadır. Bu bölümde ülkemizde yaşanan en büyük maden kazalarına ve alınacak önlemlere yer vereceğiz.

7 Mart 1983 Armutçuk Kazası

Zonguldak iline bağlı Ereğli İlçesindeki Taş Kömürü ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu 103 kişi hayatını kaybetmiş 76 kişi yaralanmıştır.

3 Mart 1992 Kozlu Kazası

Türkiye Kozlu Taşkömürü madeninde yaşanan kazada 263 kişi ölmüş 77 kişi yaralanmıştır. Yapılan araştırmalara göre kazanın grizu patlaması sonucu gerçekleştiği anlaşılmıştır. Patlamanın sigara ateşinden kaynaklandığı üzerinde duruluyor.

13 Mayıs 2014 Soma Kazası

2014 yılında Soma’da meydana gelen bu facia tarihimizdeki en acı maden kazası olarak hafızalara kazınmıştır. Kazanın vardiya değişimi esnasında yaşanması ölü sayısının artmasına neden olmuştur. Diğer maden kazaları grizu patlaması ve kömür tozunun parlamalası sonucu yaşanırken, bu kazada kömürlerin kıvılcım alması ile alevlenen kömürlerden açığa çıkan CO² gazı işçileri zehirleyerek ölümlerine neden olmuştur. İçeride bulunan 787 çalışandan 301’i hayatını kaybetmiştir. Hazırlanan raporlara göre madende yeterli havalandırma sistemi olmadığı belirlenmiş ve işletmenin hatalı olduğu saptanmıştır.

Madenlerde Alınması Gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

Çin dünyadaki en tehlikeli madenlere sahip olsa da, ölümle sonuçlanan kaza oranları ülkemiz ile kıyaslanamayacak derecede düşüktür. Eğer ki maden üzerine kariyer yapmak istiyorsanız aşağıdaki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini dikkatlice okuyunuz.

Tehlikeyi Yok Saymayın

Kendinizi güvende tutmanın ilk adımı, madencilikte çalışmanın tehlikeli olduğunun bilincinde olmaktır. Madencilik endüstrisinin doğal olarak tehlike ile dolu olduğunu ve çalışma esnasında her an uyanık ve dikkatli olmaya çalışın. İş arkadaşlarınıza da dikkat edin ve algınızı açık tutun. Ölümlü ve yaralanmaya neden olan kazalar dikkatsizlik anında ortaya çıkabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tehlikeli Görevler Planlama ve İletişim Gerektirir

Görevleri planlarken, işi kısa zamanda ucuza mal etmeye çalışmayın. Güvenlik gereksinimleri için ekstra zaman ve para ayırın. Son teslim tarihlerini karşılamaya çalışırken veya işin kalitesini arttırırken çalışanlarınızın güvenliğini asla riske atmayın. Kaza olasılığı dahil olmak üzere tüm riskler değerlendirilmelidir. Riskleri olabildiğince ortadan kaldırmaya çalışın. Hala bir risk varsa, ekibinize açık talimatlar verin ve bunları nasıl hafifleteceğiniz konusunda eğitin.

Profesyonel Eğitim Alın

Tüm ekip üyeleri düzenli güvenlik eğitimi almalıdır. Bu sadece yeni takım üyelerine uygulanmamalıdır. Uzun süredir çalışan işçilerin, tazeleme kurslarına katılımını sağlayın. Bu konuda teoriratik bileşenleri içeren güvenlik eğitim oturumları çok yardımcı olabilir. Yorucu roller üstlenen işçilerin, fiziksel taleplerini yerine getirip getirmediklerini belirlemek amacıyla, sağlık ve fiziki kontrolleri için doktora gönderilebilir.

Daima Güvenlik Ekipmanı Kullanın

Maden işçilerinin, kasklardan güvenlik gözlüklerine ve eldivenlerine kadar, korunmalarını sağlamak için kullandıkları bir çok güvenlik donanımı bulunmaktadır. Tüm çalışanların gerekli güvenlik ekipmanlarını her zaman giymesi şarttır.

Ekibinizi Denetleyin

Tüm ekip üyeleri istisna olmaksızın güvenlik talimatlarına uymalıdır. Bir denetçi, kuralları takip etmek ve uygulamak konusunda da gayretli olmalıdır. Denetim amirleri, her vardiya boyunca tüm ekip üyelerinin nerede olduğunu bilmelidir. Aynı şekilde, tüm çalışanlar, takım arkadaşlarının gün boyunca neler yaptıklarıyla ilgili bilgilendirilmelidir. Çalışanların güvenlik kurallarını ihlal etmesine izin vermeyin.

Güvenlik Prosedürlerinizi Belgeleyin

Kaza olduğunda, tüm ekip üyeleri tam olarak ne yapmaları gerektiğini bilmelidir. Güvenlik prosedürleri açıkça tanımlanmalıdır. Güvenlik prosedürlerini belgelerken, meydana gelebilecek çeşitli olayları, yapılması gerekenleri ve kime başvurulacağını açıklayın. Ekip üyeleri tarafından kolayca erişilebilecek yerlerde güvenlik prosedürleri belirgin bir şekilde gösterilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Son Güvenlik Standartlarını Takip Edin

Tüm güvenlik ekipmanlarının düzenli olarak kontrol edilip kullanıldığından emin olun ve gerekli güvenlik ekipmanlarını temin edin. Asla güvenlik ekipmanlarından tasarruf etmeye çalışmayın. Eğer bir ürün mevcut güvenlik standartlarına uymuyorsa, masrafları arttırmak veya bir projeyi geciktirmek durumunda kalsanız bile ekipmanı değiştirin. Çalışanların, eski bir güvenlik ekipmanını kısa bir süre için bile kullanmasına asla izin vermeyin.

Madencilik sektöründe güvenlikle ilgili yaşanan olayların sayısı yüksektir. Ne yazık ki, meydana gelmiş olan trajedilerin bazıları önlenmiş olabilirdi. Başkaları tarafından yapılan hataları tekrarlamayın. Riskler tamamen ortadan kaldırılamasa da, yukarıdaki ipuçlarını takip etmek size önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar