Uçabilen hayvanlar denildiğinde herkesin aklına kuşlar,böcekler,arılar..vs gelir. Kuşların dışında uçma denemesi yapan bazı hayvanlar olsa da teorik olarak uçamazlar ve zaten biyolojik yapıları da uçmaya uygun değildir. Ancak bir balık düşünün ki hem denizin altında yüzüyor, hem de denizin üstünde bir kuş gibi salınarak uçuyor.
Uçan balıkgiller ailesine ait olan bu balıklar görünüş itibariyle sardalyayı andırırlar ancak yüzgeçleri tıpkı bir kanat gibi iki yana açılabilmektedir. Önde iki büyük yüzgeç ve arkada iki küçük yüzgeçleri bulunur ve kuyrukları da V şeklindedir ve uçuş hareketi yapmasına çok büyük katkısı olur. Yaşam alanı denizler ve okyanuslar olan uçan balıklar denizin altında suyun yüzeyine yakın yerlerde yaşarlar ve tehdit anında suyun üzerine çıkma gereği duyarlar. Ülkemizde Akdeniz ve Marmara Denizinde görülmüştür. Dünya üzerinde açık deniz ve okyanuslarda yaşarlar ve su içerisindeki çok küçük canlılar olan planktonlar ile beslenirler, sürü halinde yaşarlar.
Bir avcının yaklaşması veya farklı bir tehdit algılamaları üzerine yüzgeçlerini açarak ve kuyruklarını dakikada 60-70 kez sallayarak suyun yüzeyine ve oradan suyun üzerine çıkarlar. Havada en uzun süre kalış süreleri 45 saniyedir ve 6 metre kadar yükseğe çıkabilirler. Her ne kadar su altındaki tehlikelerden kaçsalar da suyun üzeride onlar için tehlikeli olmaktadır ve martılara yada balıkçılara av olabilmektedirler.