Sponsorlu Bağlantılar
Kültürümüzde 40 yıl hatır biçilmiş bu güzel içeceğin tarihçesini hiç merak ettiniz mi? Türk kahvesi her zaman, her yerde içilebilen, kültürümüzde hep en önemli olaylara şahitlik etmiş bir içecektir. Özel misafirlere yapılan, kız isteneceği zaman olmazsa olmazımız Türk kahvesidir.
Türk kahvesi her ne kadar adında geçen “Türk” sıfatını taşımasına rağmen Türklerin ilk bulduğu veya Türkiye’de üretilen bir kahve çeşidi değildir. Türkiye iklimi kahve yetiştirmeye müsait değildir. Türk kahvesi olarak tüketilen kahve türünün tamamı ülkemize yurt dışından getirilmektedir. Ancak Türk kahvesi adını almasının sebebi bu kahveyi ilk defa Osmanlı zamanında bu şekilde pişirilmesi, sunumu ve tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Türk kahvesine bu sıfatı kazandıran kahveyi telvesi ile ikram edilmesi, kokusu, yavaş pişirilmesi, köpüğü ve yanında su, lokum veya çikolata ile servis edilmesidir.
Türkiye’de kahve ağacı yetiştirme denemeleri Mersin ve Anamur’da yapılmış olup başarılı bir sonuç elde edilememiştir. Kahve ağacı çok sıcak iklim isteyen ağaç türüdür. Bu yüzden ancak çöl iklimine yakın yerlerde üretimi yapılabilmektedir.
Kahvenin ülkemize gelişi ise yüzyıllar öncesine Osmanlı zamanına dayanmaktadır. Dönemin ileri gelen devlet adamlarından birisi Yemen’den çuvallar ile kahve getirir. Saraya ulaşan bu kahveler pişirilmesi ve sunumu ile saraydakiler ve halk tarafından çok beğenilir. O dönemde Yemen, Suudi Arabistan, Mısır gibi bölgeler Osmanlı sınırları içerisinde yer aldığı içinde bu kahve Türk kahvesi olarak adlandırılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar