Sponsorlu Bağlantılar
Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Trabzon ili, Karadeniz kıyılarından başlar, güneyde Karadeniz kıyı dağlarının doruk çizgisine kadar uzanır. Türkiye’nin küçük illerinden biri olan Trabzon, 4.685 km²’lik yüzölçümü ile illerimiz arasında, büyüklük bakımından 68. sırayı alır.
“Trabzon Kenti, Değirmendere Vadisi’nin denize ulaştığı noktanın batısında Boztepe’nin aşağı yamaçlarında kurulmuştur.”
Doğal bitki örtüsü genellikle tür bakımından çok zengindir. Kıyı şeridinden gerideki dağlara çıkıldıkça iklim koşullarına bağlı olarak bitki örtüsü değişikliğe uğrar. Deniz kenarından başlayarak 700-800 metre yüksekliklere değin yayvan yapraklı ormanlardan oluşan etek ormanları katı bulunur. Burada başlıca ağaç türleri dişbudak, meşe, Karaağaç, kestane, kızıl ağaç ve akçaağaç‘tır. İkinci bitki katını nemli dağ ormanları oluşturur. 700-800 metre ile 1900-2000 metre arasında yer alan bu katta 1250 metreye kadar olan kesimlerde yayvan yapraklılar, 1250-1600 metre arasında karışık ormanlar, 1600 metreden yukarıda da daha çok iğne yapraklı ormanlar görülür. İğne yapraklılar arasında en yaygın olanı “Doğu Ladini“dir. Yer yer Köknara da rastlanır. Bu yörede ormanın üst sınırı olan 1900-2000 metreden yukarıda doğal çayırlar yer alır.
Yöresel Yemekler
Hamsi, mısır unu ve karalahana diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi Trabzon’da da beslenmenin temelini oluşturur. “Minzi” denen çökelek benzeri peynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde üretilen “Trabzon Yağı” yurt çapında ünlüdür.
Mısır ekmeği, peynirli, minzili, yumurtalı, kabaklı, yağlı pide, hamsili ekmek, “cumur” denen pide, en ünlü yöresel yemeklerdendir. Sabah kahvaltıları kimi yörelerde “trima” denen un çorbası ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır.
Genellikle öğleyin yenen “kuymak“, yörenin en sevilen yemekleri arasındadır.
Kuymak yapmak için; mısır ununa su katılır ve bulamaç kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İçine isteğe göre dilimlenmiş peynir, minzi, süt, haşlanmış ısırgan otu konularak pişirilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kuskusu andıran “çimdik makarnası” da oldukça yaygın bir yemektir. Mısır, sütlü kabak, karalahana, balık çorbası da akşam yemekleri arasındadır.
“Karalahana Yığması” da yörenin ilginç yemeklerindendir: İnce ince doğranan lahana tuzlanarak 15-20 dakika suda haşlanır, sonra süzülür. Ayrı bir kapta soğan, salça ve kıyma kavrulur. Önceden pişirilen kuru fasulye ve lahananın içine bir çay bardağı pirinç eklenerek bir arada pişirilir.
Hamsiden yaplan buğulama, pilav, dolma, haşlama, tava, yöre mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir.
Hamsi kayganası, “hamsi kuşu” denen köfte, turşu, turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir.
Yörede “tomara” denen yabani bir bitkiden salata ve turşu yapılır. Sıkılarak suyu süzülen turşular, suda haşlanır, tereyağında kavrulur. Üstüne minzi ekilir. “Huliya“nın yapılışı da buna benzer.
Sponsorlu Bağlantılar
Yabani bitkilerden “hamuçera” (dağ çileği), “lifor” (böğürtlen), “mora” (ahududu), “ahlat” (yaban armudu), “karayemiş” (kirazı andırır, daha az tatlı), “çakal eriği” (ekşi dağ eriği) en sevilen meyvelerdir.
Hamsi Kuşu: Hamsiler kılçıkları çıkarıldıktan sonra tuzlanıp mısır ununa bulanır. Soğan, nane ve maydanoz ince ince doğranarak iç hazırlanır. Birkaç hamsi avuca alınır, ortalarına hazırlanan iç konur. Balıklar çiğ hamurla örtülür, yassıltılarak köfte biçimi verilir. Çırpılmış yumurtaya bulanarak tavada kızartılır.
Altındere Milli Parkı
Sümela Manastırı’nın da içinde yer aldığı bir doğal parktır. Oldukça sık bir orman örtüsüyle kaplıdır. Parkta çeşitli sosyal tesisler, büfeler ve çay bahçeleri bulunur.
Çamburnu Dinlenme Yeri
Trabzon – Rize karayolu üzerinde, Sürmene’ye 7 km uzaklıktadır. Doğal güzellikleriyle ünlüdür. Özellikle Haziran ve Eylül aylarında eşsiz bir dinlenme yeridir.
Hamsiköy
Doğal güzelliklerinin yanında leziz yemekleriyle de tanınan ünlü bir dağ köyüdür.
Sponsorlu Bağlantılar
Zigana Kayak Merkezi
Zigana Dağları’nda ünlü bir kayak merkezidir. Kayak sporu için gerekli tesislerin bulunduğu merkezin aşağısında Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Zigana Tüneli yer alır.
Yaylaları
Trabzon’un çevresinde birbirinden güzel yaylalar vardır. Bunların bazıları turizme açılmıştır. Erikbeli, Hıdırnebi, Şolma, Haçka Obası Yaylası, Garester Yaylası, Haldizen Yaylası, Lapazan Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Şekersu Yaylası ve Kirazlı yaylaları. Her yıl bahar gelince, Kadırga Yaylası’nda ünlü Kadırga Şenlikleri yapılır.
İçmeler ve Kaplıcalar
Şifalı su kaynakları bakımından çok zengin bir il olan Trabzon’da birçok maden suyu kaynağı vardır. Kisarna, Hadi, Tonya, Uçarsu, Karadağ, Simenler, Saraylar, Ayazma, Sürmene madensuları, Ziyaret Suyu.
Kisarna Madensuyu: İl merkezinin
8 km güneybatısındadır. Bizans döneminden beri bilinen maden suyunun çevresinde çeşitli dinlenme tesisleri vardır. İçme kürleri mide, sindirim sistemi ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.
Sponsorlu Bağlantılar
Akarsular
Trabzon ilinde akarsular, gerideki yaylalardan ve doruklardan kaynaklanır. Bunların çoğu kısa akarsulardır.
Başlıcaları, doğudan batıya doğru, Solaklı Deresi, Manahos Deresi, Karadere, Değirmendere ve Fol Deresi‘dir.
Göller
Trabzon ilinin sınırları içinde büyük boyutlu doğal göl yoktur. İldeki küçük göllerin bazıları yüksek dağların doruklarında ki buzul sirk gölleridir. Başlıca buzul gölleri Trabzon kentinin güneyine rastlayan “çakırgöl” dağındadır. Oluşum bakımından farklı bir göl grubu da toprak kayması sonucu bir vadinin önünün tıkanması ile oluşan göllerdir. Çaykara ilçesinin sınırları içindeki Sarah gölü (Uzungöl) bunların başlayacalarıdır. Trabzon kentinin yaklaşık 10 kilometre batısında yer alan Sera gölü de daha yakın tarihte oluşmuş bir toprak kayması gölüdür. Şubat 1950’de ki bir toprak kayması Sera Vadisi’ni tıkamış ve kısa bir süre içinde sular burada birikerek 4 kilometre uzunluğunda bir göl oluşturmuştur.
Antik Kentler ve Mağaralar
- Trapesus
- Akarsu Köyü Mağarası
- Çal Mağarası
Tarihi Yerler
- Trabzon Kalesi
- İçhisar (İçkale Kulehisar)
- Ortahisar
- Aşağıhisar
- Ayasofya Müzesi
- Küçük Ayvasıl Müzesi
- Fatih Camii
- Çarşı Camii
- Gülbahar Hatun Camii Ve Türbesi
- Yeni Cuma Camii
- İskenderpaşa Camii
- Tavanlı Camii
- Sekiz Direkli Hamam
- Paşa Hamamı
- Hamza Paşa Türbesi
- Hacı Arif Paşa Hamamı
- Abdülhamid Çeşmesi
- Abdullah Paşa Çeşmesi
- Atatürk Müzesi
- Zagnos Köprüsü
- İrene Kulesi (Cephanelik)
- Santa Maria Kilisesi
- ST. John Kilisesi
- ST. Eugenius Kilisesi
- Ahi Evren Dede Camii ve Türbesi
- Kızlar Manastırı
- Emir Mehmet Türbesi
- Bedesten
- Vakıfhan
- Boztepe
- Sümela Manastırı
- Kuştul-Hızır İlyas Manastırı
- Vazelon Manastırı
- Kaymaklı Manastırı
- İmaret Deresi Su Kemeri
- Kavaklı Su Kemeri
- Kuzgundere Su Kemeri
- Memişoğlu Konağı
- Nemlizade Konağı
- Ortahisar Evleri
- Peristera Manastırı
- Tabakhane Köprüsü
- Yarımbıyıkoğlu Evi
Müzeler
- Trabzon Şehir Müzesi
- Trabzon Tarih Müzesi
- Trabzonspor M.Şamil Ekinci Müzesi
- Trabzon Edebiyat Müzesi
- Trabzon Kent Müzesi
- Cevdet Sunay Müzesi
- Atatürk Köşkü
- Küçük Ayvasıl Müzesi
- Trabzon Ayasofya Müzesi
- Trabzonspor Müzesi
Sponsorlu Bağlantılar