Sponsorlu Bağlantılar

Elektrik hayatımızın her alanında kullanılan çok önemli bir enerji kaynağıdır. Ancak elektrik çok gerekli olduğu gibi tehlikeli bir enerji kaynağıdır. Elektrik kaçağı sonucu oluşabilecek yangın, elektrik çarpması, patlama ve bir çok tehlikeli olayın önlenmesi için yapılan bir işlem vardır.

  • Topraklama denilen işlem ile elektrik dağıtımı ve iletimi yapan cihazların toprak içerisine yerleştirilmiş iletken bir kabloya bağlanmasıdır.
  • Kısacası topraklama için yüklü olan cisimlerin bir iletken ile toprağa bağlanarak nötr hale getirilmesi diyebiliriz.
  • Böylece elektrik akımı toprak üzerinden geçer ve elektrik kaçağı ve elektrik çarpması olayı ortadan kalkmış olur.
  • Topraklama olayının gerçekleşmesini sağlayan topraklama çubuğu yada topraklama elektrodu denilen bir alet vardır.
  • Topraklama basit ama hayat kurtaran bir önlemdir.

Topraklama günlük hayatımızda bir çok alanda uygulanmaktadır. Elektrik tesisatı olan her yerde topraklama olması şarttır. Topraklamaya örnek verecek olursak;

Evlerin elektrik tesisatları, hastaneler, topraklı prizler, benzin istasyonları, yüksek binalarda yıldırım çarpmasına karşı, cami minareleri, yük taşıyan tankerlerde ve en ilginci ise insanlarda topraklama kullanılır.

İnsan vücudu üzerinde de yükler birikebilmektedir ve bu yükleri nötr hale getirmek için kişiler çıplak ayakla toprağa basar ve vücutta biriken elektrik yükü toprağa geçer. Aynı şekilde duş alırken çıplak ayakla banyo zeminine basmakta topraklama yapmayı sağlar.

Sponsorlu Bağlantılar