Sponsorlu Bağlantılar
Toplu İş Sözleşmesi Ve Toplu Sözleşme Hakkı
Toplu İş Sözleşmesi; işveren veya işveren sendikası ile işçi sendikası arasında yapılan verilecek hizmetin şartlarını, tarafların haklarını, uyuşmazlık halinde yapılacak olan durumları içinde bulunduran bir sözleşmedir.
Bu sözleşme ile;
- İşçilerin ücretlerinin belirlenmesi, ücret ödeme biçimleri, prim, ikramiye gibi durumları ve ücret artışının zamanı belirlenmektedir.
- Çalışma süreleri, bayram, tatil, izin gibi durumlarda yine toplu iş sözleşmesi ile belirlenir.
- İşçilerin meslek eğitimlerinin verilmesi, meslek kurslarına katılma koşullarının belirlenmesi gibi durumlar sözleşmede yer alır.
- İş yeri çalışma koşullarının belirlenmesi, iş sağlığı güvenliği eğitimlerinin belirlenmesi, sosyal hakların belirlenmesi de yine toplu iş sözleşmesi ile yapılmaktadır.
- İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumların ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.
- Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir.
- Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. (2010 değişikliği)
- Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.
Sponsorlu Bağlantılar