Kayıtlara geçen ilk termometre, 16. Yüzyılın sonunda çalışan bir grup Venedikli bilim insanından biri olan İtalyan Santorio Santorio (1561-1636) tarafından üretildi. Birçok icatta olduğu gibi, termometre birçok bilim insanının çalışmalarıyla ortaya çıkmış ve diğerleri tarafından geliştirilmiştir.
1596 Galileo Galilei ve İlk Termoskop
Galileo Galilei’nin genellikle termometrenin mucidi olduğu iddia edilir. Ancak icat ettiği alet kesinlikle bir termometre olarak adlandırılamazdı. Cihazın termometre olması için, sıcaklık farklılıklarını ölçmesi gerekir. Galileo’nun enstrümanı sadece sıcaklık farklılıklarını gösterdi. Aleti haklı olarak termoskop olarak adlandırılmalıdır.
Termoskop Nedir?
Termometre’nin gelişimine öncülük eden termoskop, ölçeği olmayan bir termometre olarak adlandırılabilir. Sıcaklıktaki farklılıkları göstererek, sıcaklığın daha yüksek, daha düşük veya aynı olup olmadığını aktarabilir. Ancak bir termometrenin aksine, farkı ölçemez ve sonuç gelecekte referans olarak kaydedilemez. Termoskop, Galileo’nun da dahil olduğu Venedik’teki bir grup bilim adamı tarafından yaygın olarak kullanılıyordu. Termoskoptan termometreye geçişte sadece küçük bir adımdı.
1612 Santorio Santorio – İlk Termometre
İtalyan asıllı, Santorio Santorio (1561-1636), 1612 senesinde bir hava termoskobu için skala uygulamış ve bu nedenle sıcaklık ölçüm cihazı olarak termometrenin mucidi olduğu düşünülmüştür. Santorio’nun cihazı bir hava termometresiydi. Termometrede değişen hava basıncının etkileri o zaman anlaşılmadığı için doğruluğu zayıftı.
1654 İlk Kapalı Cam Sıvı Termometre
Bugün bize daha çok tanıdık olan kapalı cam sıvı termometre ilk kez 1654 yılında Büyük Dük Toskana, Ferdinand II (1610-1670) tarafından üretildi. Termometresinde alkol dolumu vardı. Bu önemli bir gelişme olmasına rağmen termometresi hatalıydı ve kullanımda standart bir ölçek yoktu.
1714 İlk Merkür Termometresi
Gabriel Fahrenheit (1686-1736) cıva kullanılarak termometre yapan ilk kişiydi. Geliştirilmiş cam işleme teknikleriyle birlikte daha fazla tahmin edilen civa genleşmesi çok daha doğru sonuçlar veren termometrenin ortaya çıkmasına yol açtı.
Fahrenheit – İlk Standart Termometre Ölçeği
Fahrenheit termometresi, ilk standart sıcaklık ölçeğini bulmak için yeni keşfedilen sabit noktaları kullanmıştır. Fahrenheit, suyun donma ve kaynama noktalarını 180 dereceye ayırdı. Daha düşük sabit nokta için şekil olarak 32 seçildi. Çünkü laboratuvarda üretebileceği en düşük sıcaklıkları ölçerken bile sıfırın altına düşmeyecek bir ölçekti(buz, tuz ve su karışımı). Fahrenheit’in kan sıcaklığını (yanlış ölçülen) ve suyun donma noktasını sabit nokta olarak kullanarak, ölçeğini 100 dereceye böldüğü öne sürülür. Bu tez doğru değildir. Fahrenheit ölçeği bugün hala kullanılıyor.
1731 Réamur Ölçeği
1731’de Fransız, René Antoine Ferchauld de Réamur (1683-1757), suyun donma noktasının 0 ° ve kaynama noktasının 80 ° olduğu bir termometre ölçeği tezi sunmuştur. Réamur ölçeği bugün kullanımda değildir.
1742 Santigrat Ölçeği
1742’de Anders Celsius (1701-1744) adlı İsveçli bilim adamı, suyun donma ve kaynama noktalarını 100 dereceye bölen bir termometre ölçeği tasarladı. Santigrat, suyun kaynama noktası için 0 derece ve donma noktası için 100 derece olarak belirlendi. Bir yıl sonra, Fransız Jean Pierre Cristin (1683-1755) bugün kullanılan Santigrat ölçeğini üretmek için Celsius ölçeğini tersine çevirdi (donma noktası 0 °, kaynama noktası 100 °). 1948 yılında uluslararası anlaşmaya göre, Cristin’in uyarlanmış ölçeği, Celsius olarak bilindi ve bugün hala kullanılıyor.
1848 Mutlak Sıcaklık Ölçeği veya Kelvin Ölçeği
1848’de Sir William Thomson, Largs’ın Baron Kelvin‘i, İskoçya’nın Lord Kelvin’i (1824 – 1907), mutlak sıcaklık ölçeğini, moleküler hareketin durduğu teorik en düşük sıcaklık olan sıfır derece olarak sundu. Kelvin, 1 Kelvin derecesini bir Santigrat’a eşit olarak tanımladı. Degree Kelvin, geçerli standart Sıcaklık Ölçümü Birimi’dir.