Her çocuk mum ışığında gölge oyunları izlemiştir yada mumun ışığında duvarda kendi gölgesini seyretmiştir. İşte bu çocukken bizleri eğlendiren durumun bilimsel adıdır gölge. Bir ışık kaynağının opak bir maddeden geçemeyip bir duvar yada perde gibi bir ekranda bıraktığı ize gölge denir. Örneğin elektrik kesilince mum ışığının önünden geçen bir kişi duvarda yada perdede kendi yansımasını görebilir. El feneri ışığında da durum aynıdır.
İşte bu gölge çeşidine tam gölge denilir. Tam gölge bir ışık kaynağının saydam olmayan bir nesne ile karşılaştığında o nesnenin ışık almayan kısmında oluşan bölgeye denir. Eğer bir topa el feneri tutulursa topun gölgesi yuvarlak şekilde olacaktır, bir kaleme el feneri tutulursa kalemin gölgesi bir çizgi şeklinde olacaktır. Bu örneklerden de anlaşıldığı üzere oluşan gölgenin şekli cismin şekline bağlıdır. Gölgenin boyu da cismin boyu ile orantılıdır.
Tam gölgenin oluşmasında ışık kaynağı ve nesne önemlidir. Tam gölgenin boyutunun değişmesinde yine ışık kaynağının nesneye olan uzaklığı önemli bir etkendir. Eğer ışık kaynağı nesneden uzaklaştırılırsa gölge küçülür, yaklaştırılırsa gölge büyür.