Sponsorlu Bağlantılar

Tıpta Talasemi olarak bilinen “Akdeniz Anemisi” Akdeniz Bölgesindeki ırklarda görülen, anne ve babadan çocuğa geçen “kansızlık” diye tabir edilen hastalıktır. Kandaki alyuvarlar da yer alan globin geni anne ve babadan çocuğa geçerken sağlıklı ise çocukta sağlıklı olmaktadır. Ancak geçen globin genlerinden birisi sağlıklı ise çocuk taşıyıcı olmaktadır. Anne ve babadan geçen her iki gende de bozukluk mevcut ise çocuk “Talasemi” hastası olmaktadır. Tam tanının konulabilmesi için uzman bir hekime başvurulmalıdır. Uzman hekimin yönlendirmesi ile kan sayımı gibi testler yapılarak tedavi sürecine başlanmalıdır.

Talaseminin 3 türü bulunmaktadır.

1 – Talasemi Minör (Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı)

Talasemi Taşıyıcılığı tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Çoğu insan Anemi yani demir eksikliği ile bu hastalığı karıştırmaktadır. Ancak Talasemi Taşıyıcısında tam tersi olarak eritrosit normal yada artmıştır. Bu hastalık halsizlik ve kansızlık gibi belirtiler göstermesine rağmen çoğu birey hasta olduklarını anlamaktadır. Hastalık yeni doğan çocuklar ile gün yüzüne çıkmaktadır.

2 – Talasemi İntermedia

Anne ve babanın taşıyıcı olması ile oluşan bu hastalıkta kansızlık oranı Talasemi majördekinin aksine az daha düşüktür. Uzman doktorlara danışarak hemen tedavi sürecinin başlatılması gereklidir. Aksi taktirde kansızlık sonucunda organlarda hasarlar meydana gelebilmektedir.

 

3 – Talasemi Majör (Cooley Anemisi)

Akdeniz Anemisi’nin en ağır seyreden türüdür. Taşıyıcı olan anne ve babadan yapısal bozukluğu olan globin geninin çocuğa geçmesi ile oluşan Talasemi Majör hastalığı bebekler de 6 aydan sonra kendini belli etmektedir. Hemen tedavi sürecine başlanmazsa kalp yetmezliğine varan kötü sonuçlar doğabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tedavi sürecinde ise sık sık kan nakli yapılarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır. Fakat sık sık yapılan kan nakli ile vücutta demir birikerek, kalp, tiroid, pankreas, dalak ve karaciğer gibi organların zarar görmesine neden olmaktadır. Uzun vade de hastalık tedavi edilemezse, birikmiş demirden kaynaklı hasar gören dalak alınabilir.

Tek tedavisi ise kemik iliği naklidir. Doku uyumu olursa ve komplikasyon olmaması ile hastalık düzeltilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar