Güneş’in milyonlarca katı büyüklüğündeki dev yıldızlara verilen isimdir. Büyüklüğünün nedeni zamanla genişlemiş olmasıdır. Muhtemel sonlarına yakınlardır. Ayrıca bu genişleme nedeniyle yoğunlukları (nötron yıldızlarının aksine) çok azdır. Kırmızı dev, belirli bir kategorideki yıldızların evrimlerinin bir dönemindeki hallerine verilen isimdir. Yıldız ölümü büyüme ile başlar ve milyarlarca yıl da devam eder.

Yıldızlardaki reaksiyonlarda hidrojen gazı helyuma dönüştürülmektedir. Elde edilen helyum gazı ise enerji üretecek kapasite olmadığından, yıldızın ana çekirdeğine sıkışarak çekirdeğin büzülmesine sebep olur. Bu yüzden reaksiyonlar yıldızın çekirdeğinde değil, çevresinde devam eder. Çünkü çevrede hala hidrojen gazı vardır. İşte reksiyonların çekirdekten çevreye doğru taşması sebebi ile yıldız genişler. Yıldızın büyümesi ile beraber yüzeyindeki sıcaklıkta düşme görülür. Bu sıcaklıkların derecesine göre yıldızlar muhtelif renklerde ışık saçarlar. Eğer sıcaklığın derecesi düşük ise rengi kırmızı, yüksekse rengi mavidir. Büyüyen yıldızlar ışıkların rengine göre kırmızı devler veya mavi devler adıyla alınırlar. Kırmızı devlerin çok büyük olanlarına da süper kırmızı devler adı verilir.

Kırmızı devlerin yüzey  sıcaklıkları 3000 derece, yani güneşimizin sıcaklığının yarısı civarındadır. Mavi devlerin yüzey sıcaklıkları çok daha yüksektir. Yüzey sıcaklıkları güneşin 30 mislini aşan, 200 bin dereceye ulaşan yıldızlar da vardır.