Sponsorlu Bağlantılar

 

Spina bifida halk arasında çok fazla bilinmeyen fakat azımsanmayacak sayıda var olan bir omurga hastalığıdır.Doğuştan olan bu hastalık omurganın kapanmaması sonucu meydana gelir. Spina bifidanın kelime anlamı da ayrık, açık omurga demektir.Omurilik sinirlerden meydana gelen bir tüpe benzer ve bu sinirler beyine emirleri göndererek vücudun hareketini kontrol eder, aynı zamanda hissetmemizi sağlar.Eğer bebek spina bifidalı doğduysa omurilik kapanmamış demektir yani sırtında bir açıklık ile doğmuş ve sinirlerin iletiminde sorun vardır demektir.Bu nedenle de çeşitli derecede felçler ,hissetme kayıpları, hareket etme bozukluğu olabilmektedir.

Spina Bifida Neden Olur?

Bu sorunun henüz cevabı bulunamamıştır ancak spina bifidaya Folik Asit eksikliğinin sebep olduğu bilinmektedir.Folik asit B grubundan bir vitamin olup vücuttaki rolü elzemdir.Eğer anne adayında yeterli folik asit yoksa bebeğin omuriliği kapanmaz. Her hastalık gibi spina bifidanında genetik rolü vardır. Bazı ailelerde daha çok görülen spina bifida genlerle de bir sonraki nesillere geçebilmektedir.

Gebelik sürecinde teşhisi konulabilen bu hastalığın tedavisinden ziyade oluşmadan önce anne adayları bilinçlendirilerek önlenmesi gerekir. Hamile kalmayı planlayan bayanların hamile  kalmadan en az 3 ay önce folik asit kullanımına başlaması ve hamileliğinde doktorun önerdiği süre boyunca kullanması gerekir.

Tedavi sürecinde spina bifidalı bebeğin sırtındaki açıklık ameliyat ile kapatılır fakat hastalığın tam anlamıyla iyileşmesi söz konusu olmayabilir.Açıklığın sırttaki yeri de önem teşkil etmekle birlikte kalıcı hasarların derecesi değişiklik gösterebilir. Uzman bir doktorun yönlendirmesi, ailenin bilinçlendirilmesi ve toplumun bilgilendirilmesi ile spina bifidalı bireyler normal standartlarda yaşamlarını sürdürebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar