Sponsorlu Bağlantılar
Planck’ın kuantum teorisini öğrenmeden önce, birkaç şeyi bilmemiz gerekir.
Bilim alanındaki ilerleme devam ederken, Maxwell’in elektromanyetik radyasyonun dalga doğası hakkındaki önerisi, girişim, kırınım vb. Gibi olayları açıklamada yardımcı oldu. gövdeler, fotoelektrik etki, yani elektromanyetik radyasyona çarptığı zaman elektronların metal bileşiğinden çıkarılması, katıların ısı kapasitesinin sıcaklığa bağımlılığı, atomların çizgi spektrumları (özellikle hidrojen).
Siyah Cisim Işıması
Katı maddeler, ısıtıldığında, geniş bir dalga boyu aralığında değişen foton yayarlar. Örneğin: ısıttığımız zaman sıcaklıkta daha fazla bir artış ile değişmeye devam eden katı renk değişimleri görülür. Renkteki bu değişim, sıcaklık arttıkça daha düşük bir frekans bölgesinden daha yüksek bir frekans bölgesine gerçekleşir. Örneğin, çoğu durumda, kırmızıdan maviye döner. Tüm frekanslardaki fotonu yayan ve emebilen ideal bir gövdeye siyah cisim denir. Bu tür cisimler tarafından yayılan fotona siyah cisim ışıması denir.
Böylece, bir siyah cisim ışıması için frekans değişiminin sıcaklığa bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir sıcaklıkta radyasyonun yoğunluğunun, radyasyonun dalga boyunda bir artışla artarken, maksimum değere yükselir ve daha sonra dalga boyunda bir artışla azalır. Bu fenomen Maxwell’in önerileriyle açıklanamamıştır. Dolayısıyla Planck, bu fenomeni açıklamak için Planck’ın kuantum teorisini önerdi.
Planck’ın kuantum teorisi
Planck’ın kuantum teorisine göre,
Sponsorlu Bağlantılar
Farklı atomlar ve moleküller, enerjiyi yalnızca belirli miktarlarda yayabilir veya emebilir. Elektromanyetik radyasyon şeklinde yayılabilecek veya emilebilecek en küçük enerji miktarı kuantum olarak bilinir.
Emilen veya yayılan fotonun enerjisi doğrudan fotonun frekansıyla orantılıdır
Bu arada, fotonun enerjisi frekans olarak ifade edilir,
E = h ν
Nerede,
Sponsorlu Bağlantılar
E = fotonun enerjisi
h = Planck sabiti (6.626 × 10 – 34 Js)
ν = Fotonun frekansı
İlginçtir ki Planck, bunların sadece fotonun absorpsiyon ve emisyon süreçlerinin bir yönü olduğu sonucuna varmıştır.Fotonun fiziksel gerçekliği ile ilgisi yoktu. 1905 yılında ünlü Alman fizikçi Albert Einstein, fotoelektrik etkisini daha da açıklamak için Planck’ın teorisini yeniden yorumladı. Bir ışık kaynağı belirli malzemelere odaklanırsa, elektronları malzemeden çıkarabilecekleri görüşündeydi. Temel olarak, Planck’ın çalışması Einstein’ı ışığın ayrık enerji katsayısı veya fotonlar içinde bulunduğunu belirlemeye yönlendirdi.
Sponsorlu Bağlantılar