Sivas Kongresinin toplanması kararı Amasya Genelgesi’nde alınmıştı. Genelgede her ilden üç temsilci seçilerek Sivas’ta toplanacak kongreye gelmesi istenmişti. Bu amaç doğrultusunda yurdun her bölgesinde çalışmalar hızlandırılmış  ve kongre hazırlıkları başlatılmıştı. Ancak bu hazırlık işlemlerinde aşağıdaki engellerle karşılaşılmıştır.

  • Bazı kişiler, kongrenin toplanması durumunda İtilaf Devletleri’nin Osmanlı Devleti’ne daha olumsuz davranacağını ileri sürüyorlardı.
  • Yurtsever kişilerden bazıları korku ve endişe içinde oldukları gibi kongrenin hiçbir işe yaramayacağını da düşünüyorlardı. Sivas kongresinin bazı bölgesel kongreler gibi olacağını düşünenlerde vardı.
  • Kongreye katılmak isteyenler de İstanbul Hükümeti’nin engellemeleri ile karşılaşıyorlardı. Bu yönde de bazı girişimler vardır. Örneğin; Sivas’a giden yollar kapatılmış, kongrenin yasak olduğu ve katılanların tutuklanacağı bildirilmiştir.

Sivas Kongresinin Toplanma Amacı Ve Şekli

Amasya Genelgesinde belirlenen kararları uygulamaya koymak , tüm yurttan gelen halk temsilcileri ile kararları onaylayarak, Kurtuluş Mücadelesi’ ni halka mal etmektir. Toplanma şekli ulusaldır. Çünkü sadece bir bölge değil, yurt temsilcileri ile toplanılmıştır. Alınan kararlar ulusaldır, bütün ülkeyi temsil eden dengeler tarafından alınmıştır. 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.