Sponsorlu Bağlantılar

Dünyamızın en büyük ışık ve ısı kaynağı olan Güneş’te meydana gelen bazı olaylar sonucu Güneş ışınları Dünya üzerine düşmeye başlar. Dünya üzerine düşen bu ışınlar Dünyanın yüzeyini ısıtır ve ısınan yüzey daha fazla ısıyı meydana getirir. Güneş üzerinden gelen ışınların bir kısmı atmosferden yansıyarak uzay boşluğuna geri döner ancak belli bir kısmı atmosferdeki sera gazları denilen gazlar tarafından tutulur. Böylece Dünyanın ısınması sağlanır. Bu duruma sera etkisi denilmektedir.

Tıpkı meyve-sebze seralarında olan etki gibi ısının dışarı çıkması engellenir, böylece Dünyamız ısınır ve yaşanabilir bir hal alır. Sera etkisi ile ortalama 14°C olan Dünya sıcaklığı sera etkisi olmasaydı  dünyanın sıcaklığı -18°C olurdu. Bu durumda bir çok canlı yaşayamaz hale gelirdi. Ancak son yıllarda sera etkisinin artması ile ortalama dünya sıcaklığı artmaya başlamış ve bu durumda yine canlı hayatını tehlikeye atmaya başlamıştır. Buzulların erimesi hem canlı yaşamını tehdit etmekte hem de su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Sera etkisinin nedenleri şu şekildedir;

  • Sera gazlarının atmosferde artması ile sera etkisi artar. Bu gazlar H2O, CO2, metan, O3 gazlarıdır.
  • Kömür, petrol, kullanılan gazlar, gübreler, çürüyen atıklar gibi nedenler sera gazlarının atmosferde  artmasına sebep olmaktadır.
  • Yeşil alanların yok edilmesi, tarımda kullanılan kimyasallarda sera etkisini arttırmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar