Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşamış olan Selim Sırrı Paşa verdiği hizmetler ile İzmit’in tarihsel gelişimine büyük katkı sağlamıştır.

1851 senesinde, eski ismi ile “Vidinli” olan Bulgaristan topraklarında doğan Selim Paşa, ilerleyen yıllarda Sırrı mahlasını isminin yanında kullanmıştır. Eğitimini Bulgaristan’da tamamlayarak, Devleti Osmaniye’nin verdiği vazife ile Rumeli, Anadolu ve Suriye bölgelerinde yol yapım işlerini yöneterek görevini tamamlamıştır. Çalışma azmi ile dikkatleri üzerine toplayan Selim Paşa, 1888‘de İzmit sancak yöneticiliğine (mutasarrıf) atanmıştır. Hizmet süresince bölgede sevilen bir lider olan Selim Paşa, İzmit-Ankara yolu yapımı için büyük çaba sarf etmiştir. Yolun yapım süresi zamanında gerçekleşmeyince sancağında seferberlik ilan etmiş ve 35 bin köylü ile yol yapımını tamamlamıştır. Şimdilerde İzmit yürüyüş yolu mevkiindeki İzmit’in simgesi olan çınar ağaçları Selim Paşa’nın emri ile dikilmiştir. O yıllarda sahil kenti olan İzmit’te bataklıkları kurutmak için Bekirdere bölgesinden toprak getirterek bu sorunu çözmüştür. Vazifesini şerefli şekilde yerine Selim Paşa 1894 yılında, Fransız koleji yapım esnasında kuleye Fransız bayrağı çekmek isteyenlere tepki göstermiş ve bayrağın göndere çekilmesi engellemiştir. Fransız elçi bu durumu şikayet etmiş ve Selim Paşa görevinden alınmıştır. Onurlu yaşamından taviz vermeyen Selim Paşa 1913 Balkan harbinde tekrar görevlendirilerek, iskan işlerine bakmıştır. Devletimize uzun yıllar hizmet vererek 1924 senesinde gözlerini dünyaya yummuştur. Cenazesi İzmit’te tarihi Fevziye camisinin yanına defnedilmiştir. 1943 senesinde dönemin Belediye Başkanı Kemal Öz, Paşa’nın kemiklerini namazgah şehitliğine taşıtmıştır.

Selim Sırrı Paşa Konağı Hakkında Bilgi

İzmit bölgesine Osmanlı döneminde büyük hizmetler veren Selim Sırrı Paşa, Osmanlı’nın ilk gezici yol ve köprü mühendisidir. İstikrarı ve zekası ile bulunduğu makamı fazlasıyla haketmekte olduğundan 1888-1894 yıllarında İzmit’e Vali olarak atanmıştır. Kendi çizimi olan Sırrı Paşa Konağını 1892 yılında inşaa ettirmiştir. 19. yy. mimarlık izlerini taşıyan Konak, 2 katlı olup ahşaptan yapılmıştır. İç yapı süslemesinde tarihi heykel ve mimari parçalar kullanılan konağın müştemilatında ise Fransa’da özel olarak üretilen tuğlalar kullanılmıştır. Duvar süslemeleri, iç mimarisi ve zengin duruşu ile İzmit’in görkemli yapıları arasına adını yazdırmayı başarmıştır.

Selim Sırrı Paşa Konağına Ulaşım

Adres : Hacı Hasan mah. Sırrı Paşa Cad. No 18 İzmit/Kocaeli

İzmit merkezden 700 metre uzaklıkta bulunan Konağa 10 dk. yürüme mesafesi ile ulaşabilirsiniz. Dilerseniz şehiriçi halk minibüsleri ile bu mesafeyi kaydedebilirsiniz.

  • İstanbul’a 130 km mesafede (1 saat 30 dakika)
  • Sakarya’ya 40 km mesafede (30 dakika)
  • Yalova’ya 70 km mesafede (50 dakika)
  • Bursa’ya 170 km mesafede (2 saat)