Çoğu insan okul kitaplarında veya arşivlerde karşılarına çıkan fotoğraflarda Atatürk’ün gözlerinin neden farklı yöne baktığını merak etmişlerdir. Herkesin sorduğu soru “Atatürk şaşı mıydı?” Veya “Atatürk şehla hastası miydi?

Şehla Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir.?

Genel olarak çocuklarda görülen bu hastalık, ileride bulunan cisimlere iki gözün de paralel bir şekilde bakmamasıdır. Bir göz diğerine göre içe veya dışarı kayık şekilde bakar. Şehla olan göz ya hiç görmez ya da bozuk görür. Beyne gönderilen bozuk görüntü diğer gözün gönderdiği net görüntüden dolayı silinir.

Şehlalığın oluşmasının bir çok nedeni olabilir. Gözlerin birbirinden farklı dengesiz görmesi, gözde oluşan virüs enfeksiyonu, miyopluk vs. bunlardan birisidir.

Şehla Rahatsızlığının Tedavisi Var mı?

Her 20 çocuktan birisinde şehlalık vardır. Çocuklarda 1 yaşından önce muayene yapılıp teşhis konulabilmektedir. Tedavi edilmeyen göz %95 oranında ya görmez yada az görür. Tedavi de uygulanan yöntem ise; sağlıklı göz antropin damlası ile zayıflatır. Böylece diğer göz ile görüş yeteneği dengelenir. Diğer yöntemde ise sağlıklı göz flaster ile kapatılır. Mantık aynıdır.

Atatürk’ün gözü neden diğer gözüyle farklı yönlere bakıyor? Atatürk şaşı mıydı?

Atatürk’ün gözüne, 1911 yılındaki Trablusgarp savaşında İtalyan uçaklarından atılan el bombasının şarapneli isabet ediyor.  Yaralanan Atatürk’ün tedavisi tamamlanmadan cepheye döndüğü için sol gözü diğerine göre hafif diğer tarafa doğru bakar.

Bu hadiseden sonra akıllara Atatürk’ün şu sözü geliyor…

“Gerekirse gözümü bile feda ederim ama cepheye bir şekilde dönerim”