Ülkemizde “Sarıkız” veya “Sarı Ömer” isimleri ile bilinen bu örümcek türü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Zaman zaman İç Anadolu Bölgesinde de izine rastlanılan bu örümceğin efsaneleri bitmek bilmiyor. Kuzey Irak bölgesindeki ABD askerleri bu türe “Camel Spider” adını vermiş.

Camel Spider (Sarıkız) Özellikleri 

Ülkemizde 30 türü bulunan bu yaratık zehirsizdir. Örümcekler gibi ağ üretme potansiyeline sahip değildir. Solufegae ailesinden olan bu örümcek türü, ışıktan rahatsız olduğu için sadece geceleri hareket eder. Saate 1,5 km yol katedebilen sarıkız örümceği korktuğunda çok hızlı koşabilir.  Ülkemizdeki türler ortalama 8-10 cm civarında iken Kuzey Irak’taki benzer türleri 15-20 cm bulabilmektedir. Çok yükseklere zıplayamazlar.

Bazı efsanelerde ısırdığı bölgenin zehirlenerek morardığı ve etin çürüyüp düştüğü söylenir. Bazen yaralar tedavi edilmezse uzuv kaybı bile yaşandığı anlatılır. Sarıkızın bazı türleri Avına sessiz ve sinsice yaklaşarak ısırdığı bölgedeki ete bir çeşit enzim salgılar ve eti yumuşatıp tüketir. Ancak ülkemizdeki türleri bu kadar tehlikeli değildir. Küçük böcekler, kertenkeleler ve ufak kemirgenler ile beslenirler. Çenelerinde çift kıskaç vardır. Toplam 10 ayağı bulunan sarıkız korkutucu görüntüsü ile doğudaki vatandaşlarımızın korkulu rüyası olmuştur.

Not : Camel Spider (Sarıkız) Örümceğinin farklı bir çok türü bulunduğundan boyut ve özellik olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Yazımızdaki özellikler türün ortak özellikleridir.