İnsanların arasında söylenti şeklinde dolaşan veya hurafe olarak adlandırılan birçok yanlış hayatımızda önemli yer tutmaktadır. Doğru bildiğimiz yanlışlar bazen hayatımıza bile mal olmaktadır. Şimdi yaşamımızı etkileyecek bu bilgileri bir Hekimden dinleyelim.

1 – “Grip aşısı gribe neden olur.”

Vücudumuzun gribe karşı dirençli olmasını sağlamak amacı ile vücudunuza ölü-zayıf grip virüsü içeren aşılar yaptırırız. Her aşıda olduğu gibi vücut aşılara karşı ateş gibi tepkiler verebilir. Bu normaldir.

2 – “Vitamin takviyeleri ile daha sağlıklı olursunuz.”

Gıdalar aracılığı ile aldığımız vitaminler ne kadar çok olursa olsun vücuda zarar vermemektedir. Fakat ilaçlar gibi kontrolsüz ve aşırı dozda alınan vitaminler etkisiz olmalarının yanı sıra sizlere zarar verebilir.

3 – “Soğuk hava sizi hasta eder.”

Annelerimiz hasta olduğumuzda her defasında bizleri azarlama sebebi yaygın olan bu inanıştır. Aslında hava sıcaklığının düşük olması bizi virüslere karşı dayanıksız hale getirmez. Aksine soğuk havaya maruz kalmak vücudumuz için iyidir. Hastalanmamızın temel sebebi ise havada bulunan mikroplardır. Hastalığın yaygın olmasının sebebi soğuk mevsimlerde kapalı ortamlarda çokça bulunmamızdır.

4 – “Beynimizin %10’unu kullanırız.”

Bilim kurgu filmlerinde sıkça karşılaştığımız bu inanış aslında doğru değildir. Beyin taramalarında görüleceği gibi, beyin farklı işlemler için farklı bölümlerini kullanabilmektedir. Bu fikre inanış belki insanoğlunu heyecanlandırdığından belkide hoşumuza gittiğinden devam etmektedir.

5 – “Şeker çocukları küçük birer canavara çevirir.”

Şeker tüketen çocukların enerji patlaması yaşayıp kontrol edilemeyecek kadar enerjik olacağına inanılır. Ancak bu inanış doğru değildir, aksine aşırı şeker tüketen çocuklar hantal olabilmektedirler. Şeker tüketiminin önüne geçilemezse ilerleyen safhalarda çocuklarda kalıcı hastalıklarda görülebilmektedir.

6 – “Beyinde sarsıntı yaşadıysanız, uyanık kalmanız gerekir.”

Başımıza aldığımız darbeler sonucunda çevremizdeki insanlar bizim uyanık kalmamız için uğraşırlar. Amaç komaya girmemizi engellemek olsa da buna hiç gerek yoktur. Gerekli doktor kontrolünden sonra her saat başı uyandırılmamız gerekmemektedir.

7 – ” Yutulan sakızlar midemizde sonsuza dek kalır.” 

Sindirim sistemimiz organik ve güçlü bir organ olduğundan, sakız ne kadar yapışkan olsa da sindirilecektir.

8 – ” Karanlıkta tv izlemek ve kitap okumak gözlerimize zarar verir.”

Karanlıkta yapılan aktiviteler uzun vadede sadece gözümüzü yorar. Gözümüzün bozulacağı inanışının bilimsel bir kanıtı yoktur.

9 – ” Günde 8 bardak su içmelisiniz.”

Her şeyin azı da çoğu da zarardır. Vücudumuz su dengesini çok iyi düzenler. Gerektiğinde beyine su içilmesi ile ilgili emri yollayıp su tüketmemizi sağlar. Fakat çoğu zaman vücut su ihtiyacını gıdalardan karşılandığından susuzluk hissetmeyiz.

10 – ” Yemek yedikten sonra yüzülmez.”

Yemek yedikten sonra yüzülmesinin bilimsel bir karşılığı yoktur. Yemek ardı bazı sporlar vücudumuz için pek uygun olmasa da yüzme bunların içinde değildir.